Powered By Blogger

Saturday 28 May 2016

UEFA Champions League Final Preview: Real Madrid vs Atletico Madrid


   Η ώρα του μεγάλου τελικού έφτασε! Αύριο το βράδυ στο "San Siro" του Μιλάνου, θα αναμετρηθούν δύο σπουδαίες ομάδες από την ίδια πόλη για το ιερό δισκοπότηρο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Από τη μία η πολυνίκης του θεσμού Real, κι από την άλλη η διψασμένη Atletico. Κάθε μία ομάδα έχει τις δικές της φιλοδοξίες εν όψει του τελικού και θέλει για τους δικούς της λόγους αυτό το τρόπαιο, αφού όσες φορές και να το κατακτήσεις ποτέ δεν είναι αρκετές! Πιο κάτω θα γίνει μια ανάλυση της παρουσίας των δύο ομάδων σε τελικούς, το πως έφτασαν ως εδώ, με ποιές ενδεκάδες αναμένεται να παραταχθούν στην αρένα του Μιλάνου, κ.ά.
   Πρώτον και κύριον πρέπει να ειπωθεί πως αυτός ο τελικός θα είναι σαν ένας "επαναληπτικός" του προ δύο ετών τελικού της Λισαβόνας. Εκεί όπου η Atletico είχε προηγηθεί νωρίς με την κεφαλιά του Godin και πάλεψε να κρατήσει το αποτέλεσμα μέχρι τέλους, ωστόσο ο Sergio Ramos ισοφάρισε στις καθυστερήσεις του αγώνα για να στείλει το ματς στη παράταση και να δώσουν την πολυπόθητη decima στη Real οι Bale, Cristiano Ronaldo και Marcelo. Και τότε προπονητής των "rojiblancos" ήταν ο Diego Simeone, οπότε καταλαβαίνει κανείς πως για εκείνον ο αυριανός τελικός έχει επιπλέον κίνητρο.


   Φυσικά η Real είναι η ομάδα με τα περισσότερα τρόπαια (10) και τις περισσότερες παρουσίες σε τελικούς Κυπέλλου Πρωταθλητριών/Champions League με 14. Ο πρώτος της τίτλος ήταν το μακρινό 1956 με αντίπαλο την Rems την οποία νίκησε με 4-3 κι ο τελευταίος της τίτλος ήταν το 2014 κόντρα στην αυριανή της αντίπαλο Atletico, της οποίας και επικράτησε με 4-1 στην παράταση (1-1 κ.δ.).
   Ο δρόμος για τον τελικό του Μιλάνου δεν ήταν ακριβώς στρωμένος με ροδοπέταλα για τη "βασίλισσα". Προκρίθηκε ως πρώτη και αήττητη μέσα από έναν όμιλο με Paris Saint-Germain, Shakhtar Donetsk και Malmo, με μοναδική απώλεια ένα 0-0 στο "Parc des Princes" και εκκωφαντικά σκορ όπως το 8-0 της τελευταίας αγωνιστικής απέναντι στους Νορβηγούς. Στη συνέχεια βρήκε μπροστά της την AS Roma και με δύο νίκες με το ίδιο σκορ (2-0) την απέκλεισε με συνοπτικές διαδικασίες. Στους "8" οι "μερένχες" βρέθηκαν μπροστά στο φάσμα του αποκλεισμού όταν αντιμετώπισαν την Wolfsburg και έχασαν το πρώτο ματς στη Γερμανία με 2-0. Ωστόσο μίλησε ο... νόμος του "Santiago Bernabeu" και με μία μεγαλειώδη εμφάνιση η Real βρήκε τον δρόμο για τα ημιτελικά (3-0). Εκεί όπου την περίμενε η Manchester City. Το πρώτο ματς στην Αγγλία έληξε σχεδόν... αδιάφορα (0-0), ενώ στον επαναληπτικό η Real απλά σφράγισε το εισιτήριο για τον αυριανό τελικό (2-0).
   Από την άλλη, για την Atletico, αυτή θα είναι η τρίτη συμμετοχή σε τελικό, καθώς πέρα από τον χαμένο του 2014, έχουν άλλη μία συμμετοχή το 1974 στο Heyzel με αντίπαλο την Bayern. Το παιχνίδι έληξε 1-1 χάρη στα γκολ του Luis Aragonies και του Schwarzenbeck, και στον επαναληπτικό (καθώς τότε δεν υπήρχαν παρατάσεις και πέναλτι), η Atletico ηττήθηκε με 4-0.
   Η σκληροτράχηλη αρμάδα του Simeone πέρασε δια πυρός και σιδήρου για να φτάσει στη "γη της επαγγελίας" του Μιλάνου, καθώς πέταξε έξω ομάδες που θεωρούνταν φαβορί ακόμα και για την κατάκτηση του τροπαίου! Αναλυτικότερα: πέρασε ως πρώτη σε όμιλο με αντιπάλους τις Benfica, Galatasaray και Astana, αν και έχασε εντός έδρας από τους "Αετούς" της Λισαβόνας και έφερε εκτός έδρας ισοπαλία με τους Καζάκους, εκ των πιο αδύναμων ομάδων της φετινής διοργάνωσης. Στους "16" αντιμετώπισε την PSV, κόντρα στην οποία δεν κατάφερε να σκοράρει για 210(!) λεπτά, κι έτσι το παιχνίδι πήγε στην παράταση. Εκεί που είχε σωτήρα τον Oblak και πανηγύρισε την πρόκριση. Τα πράγματα έγιναν πιο δύσκολα στα προημιτελικά όταν η κληρωτίδα έφερε για αντίπαλο την Barcelona. Οι "rojiblanos" έχασαν το πρώτο ματς με 2-1, αν και είχαν προηγηθεί στο σκορ. Ωστόσο στον επαναληπτικό του "Vicente Calderon", η Atleti πέτυχε ένα γκολ νωρίς που την έβαλε σε θέση οδηγού, άφησε τους Καταλανούς να κυνηγάνε και με μία υποδειγματική αντεπίθεση προς το τέλος κέρδισε πέναλτι και έτσι διαμορφώθηκε το τελικό 2-0. Κι αν στους "8" ήταν δύσκολα, στους "4" ήταν ακόμα χειρότερα! Τα παιδιά του Simeone για να φτάσουν στον τελικό έπρεπε να τα "βάλουν" με την καλοκουρδισμένη μηχανή του Guardiola, την Bayern. Το πρώτο ματς του "Vicente Calderon" κατάφεραν να το κερδίσουν και μάλιστα χωρίς να δεχτούν γκολ (1-0). Στο δεύτερο έπρεπε να επιβιώσουν μέσα στην κόλαση του "Allianz Arena". Και τα κατάφεραν. Ένα γρήγορο γκολ του Griezmann έφτανε για να δώσει το πολυπόθητο εισιτήριο για τον τελικό, καθώς τα γκολ του Lewandowski και του Xabi Alonso δεν έφταναν στη Bayern. Τελικό σκορ: 2-1.
   Σε ότι αφορά τους προπονητές, ο Zinedine Zidane, ο οποίος είχε χαρίσει στη "βασίλισσα" το 9ο τρόπαιό της στη διοργάνωση χάρη στο μαγικό του γκολ στον τελικό της Γλασκώβης με αντίπαλο την Bayer Leverkusen το 2002, μπορεί σήμερα να γίνει ο έβδομος που κατακτά το τρόπαιο ως παίκτης και ως προπονητής. Οι προηγούμενοι ήταν οι Miguel Munoz, Giovanni Trapattoni, Johan Cruyff, Frank Rijkaard, Carlo Ancelotti και Pep Guardiola. Από την άλλη, ο ομόσταυλός του στην Atletico, Diego Simeone, φιλοδοξεί να γίνει μόλις ο τρίτος προπονητής εκτός Ευρώπης που κατακτά το Champions League, με τους άλλους δύο να είναι επίσης Αργεντίνοι (Luis Carniglia και Helenio Herrera).  


   Στα νέα των ομάδων, η Atleti δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα και αναμένεται να παραταχθεί με την συνηθισμένη ενδεκάδα της. Oblak κάτω απ'τα δοκάρια, πλάγια μπακ Juanfran, Felipe Luis, σέντερ μπακ Savic, Godin, αμυντικά χαφ Gabi, Saul Niguez, πλάγια χαφ Augusto Fenandez, Koke, επίθεση Fernando Torres, Griezmann. Από την άλλη, ο Zizou μάλλον χάνει τον Rafael Varane (ο οποίος ούτε στο Euro θα πάει!) ωστόσο τα νέα είναι καλά από το μέτωπο του Cristiano Ronaldo. Ο Πορτογάλος σούπερσταρ είχε μια σύγκρουση με τον Kiko Casillia στην προπόνηση της Δευτέρας κι αποχώρησε προληπτικά, παρ'όλα αυτά όπως δήλωσε και ο ίδιος είναι σε φόρμα κι έτοιμος να τα δώσει όλα για τον μεγάλο τελικό. Μάλιστα ο CR7 κυνηγάει κι ένα προσωπικό ρεκόρ αύριο, καθώς τα περισσότερα γκολ που έχει πετύχει σε ευρωπαϊκή διοργάνωση είναι 17, ενώ στη φετινή έχει ήδη 16. Η πιθανή ενδεκάδα του Zidane: Keylor Navas τέρμα, Marcelo, Carvajal πλάγια μπακ, σέντερ μπακ Sergio Ramos, Pepe, αμυντικά χαφ Casemiro, Modric, Kroos, επίθεση Bale, Cristiano Ronaldo, Benzema.
   Πριν τον αυριανό τελικό θα τραγουδήσει η Alicia Keys, ενώ αναμένονται κι άλλες εκδηλώσεις. Το παιχνίδι θα ξεκινήσει στις 9:30. Θα πάρει άτυπη εκδίκηση η ομάδα του Simeone για τον χαμένο τελικό της Λισαβόνας ή θα σηκώσει την undecima ψηλά στον ουρανό του Μιλάνου ο Sergio Ramos και η παρέα του; Υπομονή λίγες ώρες και θα μάθουμε. Το Champions League συνεχίζεται...   

No comments:

Post a Comment