Powered By Blogger

Tuesday 13 May 2014

Προβλέψεις ομίλων Μουντιάλ

   Βρισκόμαστε κάτι λιγότερο από 30 ημέρες πριν το εναρκτήριο λάκτισμα του σπουδαιότερου ποδοσφαιρικού και ενός από τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα σε όλο τον πλανήτη. Η Βραζιλία, από τις 12 Ιουνίου μέχρι και τις 10 Ιουλίου, ανοίγει τις αγκάλες της για να υποδεχθεί τις 32 καλύτερες εθνικές ομάδες (ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται φυσικά και η ίδια), σε ένα Μουντιάλ που υπόσχεται πολλές συγκινήσεις για τους ποδοσφαιρόφιλους και όχι μόνο ανά τον κόσμο. Και μιας και πλησιάζει η ώρα της σέντρας, ας θυμηθούμε λίγο τους ομίλους και ας κάνουμε μια προσπάθεια να ορίσουμε φαβορί και αουτσάιντερ.
   Στον Α' όμιλο, τον πρώτο λόγο έχουν φυσικά οι διοργανωτές και 5 φορές παγκόσμιοι πρωταθλητές. Εκτός του ότι διαθέτουν ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα παγκοσμίως στο πρόσωπο του Νεϊμάρ, έχουν και μια πολύ δυνατή αμυντική γραμμή με τους Τιάγκο Σίλβα, Νταβίντ Λουίζ, Ντάντε και Ντάνιελ Άλβες να δεσπόζουν. Από εκεί και πέρα αναμένεται να δοθεί μάχη για τη δεύτερη θέση του ομίλου ανάμεσα σε Καμερούν, Κροατία και Μεξικό. Οι Κροάτες αν βρουν τα πατήματά τους μπορούν να κάνουν τη ζημιά, όμως και τα "λιοντάρια" του Σαμουέλ Ετό'ο δεν γίνεται να υποτιμηθούν. Το Μεξικό από την άλλη αποτελεί το αουτσάιντερ και θα κοιτάξει να εκμεταλλευτεί τις όποιες αδυναμίες των αντιπάλων του. Προσωπική εκτίμηση: Βραζιλία ως πρώτη και Καμερούν ως δεύτερο.
   Ο Β' όμιλος είναι πιο ξεκάθαρη υπόθεση. Εδώ υπάρχουν φαβορί και αουτσάιντερ και εκτός απροόπτου, όλα θα ξεκαθαρίσουν από την πρώτη κιόλας αγωνιστική! Με την Ισπανία και την Ολλανδία, τις δύο ομάδες που βρέθηκαν αντιμέτωπες στον τελικό του 2010 στην Νότιο Αφρική, να κοντράρονται αμέσως, μπορεί κανείς να καταλάβει ότι το αποτέλεσμα αυτού του αγώνα ίσως να κρίνει την πρώτη και τη δεύτερη θέση του ομίλου. Οι Ολλανδοί, πέραν του ότι θα θέλουν εκδίκηση για εκείνον τον χαμένο τελικό (1-0 με γκολ του Ινιέστα), έχουν δείξει όλο αυτό το διάστημα πως βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από τους Ισπανούς, οι οποίοι έχουν πλέον κατακτήσει τα πάντα και υπάρχει πιθανότητα κορεσμού. Ουδείς βέβαια μπορεί να αποκλείσει την απρόβλεπτη Χιλή, καθώς το στυλ ποδοσφαίρου που παίζει είναι κάτι καινούριο και μπορεί να κάνει το "μπαμ" και να ξεπεταχτεί, αλλά το να κερδίσει και τα δύο αυτά μεγαθήρια είναι κάτι το υπερβολικά δύσκολο. Υπάρχει βέβαια και η Αυστραλία που σε έναν τέτοιο όμιλο πιο πολύ με σάκος του μποξ μοιάζει, παρά με αξιόλογο αντίπαλο. Προσωπική εκτίμηση: Ολλανδία ως πρώτη και Ισπανία ως δεύτερη.


   Για τον Γ' όμιλο, τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Ξεκάθαρο φαβορί δεν υπάρχει, κι έχουν μπει στη μέση και οι τραυματισμοί. Για παράδειγμα η Κολομβία έχει ως μεγάλο όπλο τον άσο της Μονακό, Ρανταμέλ Φαλκάο, ο οποίος όμως υπέστη κάταγμα το Φεβρουάριο και από τότε τρέχει στις αποθεραπείες. Ουδείς γνωρίζει αν θα είναι έτοιμος και σε τι κατάσταση θα βρίσκεται αν όντως αποφασίσει να κατέβει. Και χωρίς τον Φαλκάο όμως, η Κολομβία παραμένει δυνατός αντίπαλος για τον οποιονδήποτε. Μετά υπάρχει η Ακτή Ελεφαντοστού, με τους Ντρογκμπά, Γιάγια και Κόλο Τουρέ και Ζοκορά, που μπορεί να τα βάλει και με τις λεγόμενες "υπερδυνάμεις" του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Είναι και η δική μας εθνική Ελλάδος που από το 2004 και μετά έχει παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, με όπλο την πολύ οργανωμένη άμυνά της. Και τέλος είναι και οι Ιάπωνες που σε κάθε Μουντιάλ κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Ο όμιλος αυτός αποτελείται από ομάδες που δεν γνωρίζουν η μια την άλλη και γι'αυτό είναι αμφίρροπος. Οι προβλέψεις εδώ είναι δύσκολες. Προσωπική εκτίμηση: Ακτή Ελεφαντοστού ως πρώτη και Κολομβία ως δεύτερη.


   Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα στον Δ' όμιλο. Με τρεις πρώην παγκόσμιες πρωταθλήτριες να συμμετέχουν, το μόνο σίγουρο είναι ότι τουλάχιστον αυτός ο όμιλος θα μας προσφέρει πολύ δυνατά παιχνίδια. Η Ουρουγούαη που τερμάτισε τρίτη στο προηγούμενο Μουντιάλ, η κάτοχος τεσσάρων παγκοσμίων κυπέλλων Ιταλία και η νικήτρια του Μουντιάλ του '66 Αγγλία, μαζί με την Κόστα Ρίκα, θα βρεθούν αντιμέτωπες εδώ. Η δυσκολία στην πρόβλεψη έγκειται στο γεγονός ότι η Ουρουγουάη και η Αγγλία δεν έχουν δείξει να έχουν πιάσει κανένα σούπερ επίπεδο απόδοσης, ενώ από την άλλη ακόμα και η Κόστα Ρίκα θα μπορούσε να κάνει τη ζημιά σε αυτόν τον όμιλο. Η μόνη που δείχνει αυτή τη στιγμή να βρίσκεται ίσως λίγο πιο πάνω από τους αντιπάλους της είναι η "σκουάντρα ατζούρα", όμως όλα αυτά πάνε περίπατο τη στιγμή που θα γίνει η σέντρα. Προσωπική εκτίμηση: Ιταλία ως πρώτη και Ουρουγουάη ως δεύτερη (λόγω έδρας).
   Ο Ε' όμιλος θυμίζει λίγο τον Α'. Έχει ένα (θεωρητικό) φαβορί και άλλες τρεις ομάδες οι οποίες (υποθετικά πάντα) θα δώσουν τη μάχη για τη δεύτερη θέση. Η Γαλλία του Ντιντιέ Ντεσάμπ έχει τον πρώτο λόγο εδώ και εαν οι παίκτες του πιάσουν τα στάνταρ απόδοσης που μπορούν τότε δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Ελβετία, Εκουαδόρ και Ονδούρα έχουν ίσες πιθανότητες, με ένα μικρό προβάδισμα ίσως στους Ελβετούς οι οποίοι έχουν δείξει να ανεβαίνουν επίπεδα τα τελευταία χρόνια ενώ επίσης έχουν έναν πολύ έμπειρο προπονητή στον πάγκο τους (Ότμαρ Χιτζφελντ).
   Και ο ΣΤ' όμιλος έχει φαβορί και μάλιστα μεγάλο. Η Αργεντινή του Λιονέλ Μέσι θα προσπαθήσει να κάνει το 3-στα-3 και να δείξει σε όλους από νωρίς τις προθέσεις της καθώς στόχος τους είναι, φυσικά, η κατάκτηση του τροπαίου. Μαζί τους είναι οι πρωτάρηδες Βοσνία-Ερζεγοβίνη, που στηρίζεται σε παίκτες παγκοσμίου κλάσης όπως οι Ντζέκο, Ιμπίσεβιτς, Πιάνιτς και δεν έχει πάει μόνο για τη συμμετοχή σε αυτό το Μουντιάλ. Η Νιγηρία κατα κύριο λόγο και το Ιράν κατα δεύτερο θα παλέψουν με τους Βόσνιους για τη δεύτερη θέση. Προσωπική εκτίμηση: Αργεντινή ως πρώτη και Βοσνία/Ερζεγοβίνη ως δεύτερη.
   Στον Ζ' όμιλο έχουμε τον όμιλο των συγκυριών. Η Γερμανία, που ήταν στον ίδιο προκριματικό όμιλο με τη Σουηδία, παίζει με την Πορτογαλία, που απέκλεισε στα νοκ-άουτ τη Σουηδία. Επίσης στον όμιλο είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τις οποίες κοουτσάρει ο πρώην τεχνικός της εθνικής Γερμανίας, Γιούργκεν Κλίνσμαν (που είχε για βοηθό του τον νυν τεχνικό της εθνικής Γερμανίας, Γιοακιμ Λοέβ) και η Γκάνα, στην οποία αγωνίζεται ο Κέβιν-Πρινς Μπόατενγκ, αδερφός του αμυντικού της εθνικής Γερμανίας, Ζερόμ Μπόατενγκ. Φαβορί φυσικά υπάρχουν, αλλά και δυνατά αουτσάιντερ που εαν τυχόν υποτιμηθούν μπορούν πολύ εύκολα να κάνουν τη ζημιά! Ειδικά στην περίπτωση Γερμανίας-Η.Π.Α., που δεν υπάρχουν μυστικά. Η Γερμανία μπορεί να είναι ένα από τα πολύ δυνατά φαβορί για την κατάκτηση του παγκοσμίου κυπέλλου, όμως αυτό θα πρέπει να το αποδείξει και εμπράκτως. Προσωπική εκτίμηση: Γερμανία ως πρώτη και Πορτογαλία ως δεύτερη.
   Ο Η' και τελευταίος όμιλος είναι μια μπερδεμένη υπόθεση. Η περίπτωση της εθνικής Βελγίου είναι τέτοια που σπανίως εμφανίζεται. Το ξεπεταγμά της τα τελευταία χρόνια είναι τόσο δυνατό (και πως να μην είναι με παίκτες επιπέδου Αζάρ, Λουκάκου, Ντελοφέου, Κομπανί, Μιραλάς, κλπ) που έχει φτάσει να θεωρείται φαβορί για το Μουντιάλ! Όμως για ορισμένους από αυτούς τους παίκτες, θα είναι η πρώτη τους συμμετοχή σε παγκόσμιο κύπελλο, οπότε υπάρχει και το ρίσκο του λεγόμενου "πατατρακ". Της κυριαρχίας του άγχους δηλαδή από τις υπερβολικές απαιτήσεις. Καραδοκούν σε αυτόν τον όμιλο ομάδες όπως η πάντα ισχυρή Ρωσία, η Αλγερία και η μαχητική Νότιος Κορέα. Όλα είναι θέμα των Βέλγων και πως θα το χειριστούν. Στα προκριματικά πάντως έδειξαν εξαίρετα στοιχεία. Προσωπική εκτίμηση το Βέλγιο ως πρώτο και η Αλγερία ως δεύτερη.
   Αυτά και με τις προβλέψεις. Ένας μήνας έμεινε και μετά... κάθε μέρα μπάλα!! Υπομονή λίγο ακόμα μέχρι να πάμε Βραζιλία (έστω κι από τις οθόνες μας, κάτι είναι κι αυτό!)

 

No comments:

Post a Comment