Powered By Blogger

Monday 19 October 2020

Άλλη μια χρονιά στ' αστέρια!

    Έφτασε (ή μάλλον φτάνει σε λίγες μέρες) επιτέλους η ώρα για το ντεμπούτο του Ολυμπιακού σε μια ακόμη φάση ομίλων Τσάμπιονς Λιγκ. Εκεί όπου έχει συνηθίσει να βρίσκεται, αλλά και από εκεί όπου κινδυνεύει να χάσει την θέση του τα επόμενα χρόνια αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά τα επόμενα χρόνια στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Οι "ερυθρόλευκοι", μαζί βεβαίως με την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ που φέτος θα αγωνιστούν στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, είναι οι τελευταίοι εκπρόσωποι της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και μέχρι τον Δεκέμβρη θα πρέπει να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό ώστε να ατενίσουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

   Αντίπαλοι της ομάδας του Πειραιά για φέτος θα είναι μια παλιά... γνώριμη, η Πόρτο, ενώ επίσης στον όμιλο βρίσκεται ακόμη μια ομάδα που ο Ολυμπιακός έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν, η Ολυμπίκ Μαρσέιγ. Και τις δύο ομάδες τις έχει κερδίσει, αλλά και από τις δύο έχει χάσει. Το γκρουπ συμπληρώνεται από την πανίσχυρη Μάνστεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα και των πολλών αστέρων, την οποία ο Ολυμπιακός θα βρει πρώτη φορά στο δρόμο του.

   Σαν πρώτη εικόνα, σαφέστατα το φαβορί για την πρωτιά είναι οι "πολίτες", ενώ για την δεύτερη θέση ένα μικρό προβάδισμα έχουν Πόρτο και Μαρσέιγ, λόγω της εμπειρίας τους στον θεσμό. Όπως έχει η κατάσταση, στον Ολυμπιακό δεν δίνονται πολλές πιθανότητες ούτε καν για την τρίτη θέση που οδηγεί στο Γιουρόπα Λιγκ. Όπως καταλαβαίνει κανείς, η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς θα πρέπει να δουλέψει πολύ ώστε να συνεχίσει το ευρωπαϊκό της ταξίδι. Σε σχέση με πέρσι, δεν υπάρχει ο βατός αντίπαλος όπως π.χ. ο Ερυθρός Αστέρας που έδινε στον Ολυμπιακό την ελπίδα ότι τουλάχιστον θα υπάρχει το "μαξιλαράκι" του Γιουρόπα αν δεν κατορθώσουν να κάνουν την υπέρβαση.

   Από την άλλη ωστόσο, θα πρέπει να αναλογιστεί κανείς πως φέτος δεν υπάρχει μεγαθήριο τύπου Μπάγερν Μονάχου, Μπαρτσελόνα ή Γιουβέντους που τόσα χρόνια έβρισκαν μπροστά τους οι Πειραιώτες. Η Πόρτο είναι η ιδανική αντίπαλος (με εξαίρεση ίσως την Ζενίτ) από το πρώτο γκρουπ δυναμικότητας, ενώ ακόμα και η Σίτι ταλανίζεται από προβλήματα τραυματισμών με αποτέλεσμα αρκετοί από τους βασικότατους παίκτες της όπως ο Αγκουέρο κι ο Ντε Μπρόινε να μην μπορούν να βρουν αγωνιστικό ρυθμό. Η Μαρσέιγ ήταν ίσως η χειρότερη αντίπαλος που μπορούσε να κληρωθεί από το τέταρτο γκρουπ δυναμικότητας αλλά ακόμα και η ομάδα του Κώστα Μήτρογλου έχει αρκετό καιρό να αγωνιστεί στην Ευρώπη, οι παίκτες της δεν έχουν συνηθίσει σε αυτό το ρυθμό και σίγουρα δεν είναι του επιπέδου της Άρσεναλ ή της Τότεναμ, ομάδων που κόντραρε στα ίσια πέρσι ο Ολυμπιακός.

   Από την πλευρά της η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς κατάφερε στο... νήμα της μεταγραφικής περιόδου να ενισχυθεί σημαντικά, αφού όχι μόνο δεν έχασε τον βασικό κεντρικό αμυντικό της, Ρούμπεν Σεμέδο (να' ναι καλά ο ΠΑΟΚ!) που αποφάσισε να μείνει στο μεγάλο λιμάνι απορρίπτοντας την πρόταση της Μπενφίκα, αλλά είδε να αυξάνεται και το πορτογαλικό γκρουπάκι του Ρέντη με την έλευση των Αρμίντο Μπρούμα από την Αϊντχόβεν και Ρούμπεν Βινάγκρε από την Γουλβς. Αμφότεροι αποκτήθηκαν ως δανεικοί με ρήτρα αγοράς, ωστόσο αυτή του 21χρονου αγγίζει τα 22 εκατομμύρια ευρώ! Κάποια από τα άλλα μεταγραφικά αποκτήματα όπως οι Ραφίνια, Εμβιλά και Χολέβας έχουν ήδη ενσωματωθεί στον νέο τους ρόλο και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αρχικής ενδεκάδας (ωστόσο κάτι μου λέει πως με την έλευση Βινάγκρε ο Χολέβας θα μετατοπιστεί προς τον πάγκο αφού δείχνει να μην έχει την απαραίτητη ενέργεια). Επίσης υπάρχουν και οι Πέπε, Ντρέγκερ και Τιάγκο Σίλβα για να καλύψουν το οποιοδήποτε κενό παρουσιαστεί.

   Φυσικά οι... "παλιές καραβάνες" έχουν ξεκινήσει εντυπωσιακά τη σεζόν, αφήνωντας πολλές υποσχέσεις για το μέλλον. Φορτούνης, Καμαρά, Σεμέδο, Μπα, Βαλμπουενά, Ραντζέλοβιτς, Μπουχαλάκης, ακόμη και ο Σα. Όλοι δείχνουν να βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση. Αυτός όμως που σπάει τα κοντέρ είναι ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί, ο οποίος σκοράρει κατά ριπάς, βρίσκοντας δίχτυα σχεδόν όποτε του δίνεται η ευκαιρία.

   Σε μια χρονιά που ξεκινά μετά κόπων και βασάνων, ο Ολυμπιακός έχει καταφέρει να δεχθεί ως τώρα μόλις ένα τέρμα έχοντας σημειώσει 12 σε έξι ματς. Οι οιωνοί είναι αν μη τι άλλο εξαιρετικοί και οι αντίπαλοι στο Τσάμπιονς Λιγκ δείχνουν να είναι στα μέτρα του "καλού" Ολυμπιακού.

   Πρώτος αντίπαλος θα είναι η Μαρσέιγ στο "Καραϊσκάκης". Οι Γάλλοι του Αντρέ Βίλας-Μπόας αρέσκονται να αγωνίζονται με σύστημα 4-2-3-1, αφήνωντας μοναδικό προωθημένο τον αργεντινό στράικερ Ντάριο Μπενεντέτο, ο οποίος ωστόσο είναι αμφίβολος για τον αγώνα της Τετάρτης. Στα υπερ των Πειραιωτών είναι επίσης το γεγονός ότι δεν θα αγωνιστεί ο αμυντικός χαφ και "εγκέφαλος" της ομάδας, Μπουμπακάρ Καμαρά, λόγω τιμωρίας που "κουβαλάει" από την περσινή σεζόν. Βασικές πηγές κινδύνων θα είναι οι ακραίοι Ντιμίτρι Παγέ και Φλοριάν Θοβέν, αλλά και ο μέσος Μικαέλ Κουισάνς ο οποίος αποκτήθηκε ως δανεικός από την πρωταθλήτρια Ευρώπης Μπάγερν Μονάχου. Επίσης οι "Φωκαείς", όπως είναι το παρατσούκλι της ομάδας, διαθέτουν βαθύ πάγκο, με παίκτες όπως ο Κέβιν Στρόουτμαν, ο Νεμάνια Ράντονιτς (για τον οποίο είχε ενδιαφερθεί και ο Ολυμπιακός) ή ο Γιούτο Ναγκατόμο να είναι έτοιμοι άνα πάσα στιγμή να καλύψουν το όποιο κενό μπορεί να δημιουργηθεί στο αρχικό σχήμα. Το σημείο όπού ίσως να μπορέσει να τους "χτυπήσει" ο Ολυμπιακός είναι μέσω μιας γρήγορης αντεπίθεσης, εκμεταλλευόμενος και την εξαιρετική φόρμα του Ελ Αραμπί. Άλλωστε πιθανότατα να απουσιάσει λόγω τραυματισμού από την συγκεκριμένη αναμέτρηση και ο βασικός κεντρικός αμυντικός των φιλοξενουμένων, Ντούγε Καλέτα-Καρ.

   Όπως και να έχει, ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί βαθμούς σε αυτήν την αναμέτρηση, αλλά ο όμιλος προμηνύεται συναρπαστικός και γεμάτος εκπλήξεις. Ο Ολυμπιακός διαθέτει και το υλικό, την εμπειρία αλλά και τα φυσικά χαρακτηριστικά πλέον ώστε να κοντράρει όλους τους αντιπάλους του. Το αν θα τα καταφέρει, σε μια σεζόν που τόσο πολύ ανάγκη το έχει το ελληνικό ποδόσφαιρο, μένει να φανεί εντός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου.

No comments:

Post a Comment