Powered By Blogger

Wednesday 30 December 2020

Απολογισμός της "ερυθρόλευκης" σεζόν

    Άλλη μια χρονιά φτάνει στο τέλος της, άλλη μια αγωνιστική περίοδος και για τον Ολυμπιακό σιγά-σιγά ολοκληρώνεται. Ή μάλλον φτάνει στη μέση της, καθώς τόσο το πρωτάθλημα, όσο και οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις έχουν διακοπεί προσωρινά προκειμένου να απολαύσουν οι ποδοσφαιριστές τις απαραίτητες στιγμές ξεκούρασης και να γιορτάσουν τον ερχομό του νέου έτους με τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

   Τι έκρυψε η χρονιά αυτή για τον Ολυμπιακό; Μα ότι και για όλους τους άλλους ανθρώπους ανά τον πλανήτη: ανασφάλεια, ασθένια, αβεβαιότητα και πολλές συγκινήσεις. 

   Θα έλεγε κανείς πως τα πράγματα ξεκίνησαν ιδανικά, καθώς η ομάδα έδειχνε να έχει βρει για τα καλά τα πατήματά της και παρά την απώλεια των Κώστα Φορτούνη (λόγω σοβαρού τραυματισμού στους χιαστούς) και Ντανιέλ Ποντένσε (με μεταγραφή στην αγγλική Γουλβερχάμπτον Γουόντερερς), όλα κυλούσαν ομαλά εντός αγωνιστικού χώρου. Η άφιξη του Χασάν με την μορφή δανεισμού από την Πορτογαλική Μπράγκα "έλυσε" λίγο παραπάνω τα χέρια του προπονητή της ομάδας Πέδρο Μαρτίνς, με τον Αιγύπτιο να πετυχαίνει ορισμένα πολύ κρίσιμα γκολ (όπως αυτό στην εκπνοή του αγώνα στο Περιστέρι κόντρα στον Ατρόμητο) και να δίνει πολύτιμες ανάσες στον αβάσταχτο Γιούσεφ Ελ Αράμπι.

   Ο Μαροκινός από την πλευρά του απέδειξε από την πρώτη στιγμή πως πρόκειται για τεράστιο κεφάλαιο στην ιστορία του Ολυμπιακού αλλά και του ελληνικού ποδοσφαίρου γενικότερα, καθώς η σχέση του με τα αντίπαλα δίχτυα είναι σχεδόν ερωτική, με τα ποσοστά του κατά τη διάρκεια της περσινής σεζόν να αγγίζουν το 1-και-κάτι γκολ άνα ματς, ενώ και φέτος δεν φαίνεται διατεθειμένος να πατήσει φρένο.

   Και στις ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις όμως οι "ερυθρόλευκοι" στάθηκαν αξιοπρεπέστατα, αφήνωντας άφωνη όλη την ήπειρο με τον αποκλεισμό της φιναλίστ του Γιουρόπα Λιγκ της περιόδου 2018-19 Άρσεναλ και μάλιστα μέσα στην έδρα της, χάρη στο γκολ του Ελ Άραμπι στο... 119', έπειτα από ασίστ του Γιώργου Μασούρα. Να σημειωθεί πως οι "κανονιέρηδες" είχαν ισοφαρίσει το παιχνίδι σε 1-1 μόλις πέντε λεπτά νωρίτερα, φαινομενικά εξανεμίζοντας τις όποιες ελπίδες της ομάδας του Μαρτίνς. Στη φάση των 16 της διοργάνωσης, ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε ακόμα μια αγγλική ομάδα, τους Γουλβς, στην οποία κατά διαβολική σύμπτωση είχε παραχωρήσει πριν από λίγους μήνες τον καλύτερό του ακραίο, Ντανιέλ Ποντένσε. Και ήταν αυτός που τελικά θα έκανε τη διαφορά στο συγκεκριμένο ζευγάρι. Μετά το 1-1 του πρώτου αγώνα, που σημαδεύτηκε από τα γκολ του Ελ Αραμπί και του Νέτο, αλλά και την αποβολή του Ρούμπεν Σεμέδο, ο επαναληπτικός της Αγγλίας διεξήχθη πάνω από έξι μήνες αργότερα, ελέω της πανδημίας και του γενικότερου πανικού που είχε ξεσπάσει. Το παιχνίδι αυτό βρήκε νικητές τους γηπεδούχους με 1-0 χάρη σε κερδισμένο πέναλτι του Ποντένσε από τον τερματοφύλακα Μπόμπι Αλέν, ο οποίος κλήθηκε να αντικαταστήσει τον τραυματία Χοσέ Σα κάτω από τα γκολπόστ των "ερυθρολεύκων" δίχως να σταθεί άξιος της περίστασης. Το σκορ δεν άλλαξε παρά το γκολ που πέτυχε ο Μαντί Καμαρά, το οποίο ακυρώθηκε από το VAR ως οφσάιντ στην έναρξη της φάσης. Έτσι έληξε η "περιοδεία" του Ολυμπιακού για την σεζόν 19-20, αφήνωντάς τους με μια γλυκόπικρη γεύση, καθώς μετά τον αποκλεισμό της Άρσεναλ, σίγουρα θεωρούσαν πως μπορούσαν να πετύχουν πολλά περισσότερα.

   Εντός των συνόρων, οι "ερυθρόλευκοι" επέστρεψαν δυναμικά στον θρόνο τους, αφού μετά την τιμωρία του ΠΑΟΚ για το σκάνδαλο συνιδιοκτησίας με την Ξάνθη η μεταξύ τους βαθμολογική διαφορά εκτοξεύθηκε, με αποτέλεσμα η ομάδα του Μαρτίνς να μπει με... "αέρα" στα πλέι-οφ. Και εκεί όμως, δεν έδωσε δικαιώματα για να αμφισβητηθεί η υπεροχή της, αφού επικράτησε κατα σειρά των ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Παναθηναϊκού και Άρη, με μόνο τους "πράσινους" να κατορθώνουν να τους κόψουν την φόρα.

   Όσο για το κύπελλο Ελλάδος, οι Πειραιώτες επέστρεψαν στον τελικό, ο οποίος όμως εξελίχθηκε σε φαρσοκωμωδία, με την Ομοσπονδία να βρίσκει διαρκώς λόγους ώστε να τον αναβάλλει. Τελικά το παιχνίδι διεξήχθει στις αρχές... Σεπτέμβρη, με τους δύο συμμετέχοντες (Ολυμπιακό και ΑΕΚ) να μπορούν να δηλώσουν μόνο παίκτες από τα ρόστερ της προηγούμενης περιόδου, τη στιγμή που ήταν στα μέσα του σχηματισμού των ομάδων τους για την επόμενη! Για την ιστορία, ο Ολυμπιακός κατέκτησε και αυτό το τρόπαιο παρά τα όποια εμπόδια, χάρη σε γκολ του Λαζάρ Ραντζέλοβιτς στο 9'.

   Η συνέχεια λίγο τα... χάλασε, αφού ο μεταγραφικός σχεδιασμός πήγε πίσω, ειδικά σε ότι αφορά την απόκτηση πλαγίων μπακ οι οποίοι θα κάλυπταν τα κενά των Κώστα Τσιμίκα που πήγε στην Λίβερπουλ και Ομάρ Ελαμπντελαουί που αποφάσισε να συνεχίσει στην Γαλατασαράι. Ενώ αποκτήθηκαν δύο παίκτες οι οποίοι θεωρούνταν περισσότερο εναλλακτικές λύσεις (Χοσέ Χολέμπας από Γουότφορντ και Ραφίνια από Φλαμένγκο), η ολιγορία της διοίκησης των Πειραιωτών, η αδυναμία τους να ολοκληρώσουν μεταγραφικές επιθυμίες του Πέδρο Μαρτίνς αλλά και οι... εμμονές του Πορτογάλου προπονητή οδήγησαν σε μεγάλη καθυστέρηση, με αποτέλεσμα να αποκτηθούν μεν παίκτες για τις θέσεις αυτές, αλλά να μην έχουν τον απαραίτητο χρόνο ώστε να μπουν στην ψυχοσύνθεση της ομάδας. Ο λόγος για τους Ρούμπεν Βινάγκρε των Γουλβς και Μοχάμεντ Ντρέγκερ της Πάντερμπορν.

   Αντίθετα, το κενό που άφησε πίσω του ο Βραζιλιάνος μέσος Γκιγιέρμε (που αναχώρησε για τα Εμιράτα) καλύφθηκε και με το παραπάνω από τον ταχύτατο και οξυδερκή Γιαν Εμβιλά που ήρθε από την Σεντ Ετιέν. Ο Γάλλος ήταν από τους λίγους που διασώθηκαν από το βατερλώ του Ολυμπιακού στην φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου παρά τη σχετικά βατή κλήρωση με Πόρτο, Μάντσεστερ Σίτι και Μαρσέιγ, βγήκε τρίτος και καταϊδρωμένος με μόλις μια νίκη και τρεις βαθμούς. Καμία σχέση με την μαχητική ομάδα της περσινής σεζόν.

   Ακόμη και στο ελληνικό πρωτάθλημα, οι παίκτες του Μαρτίνς αντιμετώπισαν αρκετά προβλήματα στην αρχή, με πολλά πεταμένα ημίχρονα, δυσκολίες να ανοίξουν τις αντίπαλες άμυνες, ανυπαρξία στις οργανωμένες επιθέσεις και έλλειψη καθαρού μυαλού. Παρά το γεγονός πως υπήρχαν μόλις 2-3 νέα πρόσωπα στην ενδεκάδα, ήταν λες και όλο το οικοδόμημα χτιζόταν από την αρχή.

   Μετά την απογοητευτική έξοδο από το Τσάμπιονς Λιγκ (την τελευταία αγωνιστική ο Ολυμπιακός έχασε 0-2 από τα δεύτερα της Πόρτο που είχαν ήδη προκριθεί στην επόμενη φάση και μόνο χάρη στην νίκη της Μάντσεστερ Σίτι επί της Μαρσέιγ κατάφερε να προκριθεί στην επόμενη φάση) οι "ερυθρόλευκοι" έχουν πλέον πάνω από δύο μήνες (χωρίς να υπολογίζουμε τυχόν αναβολές) και καμία δικαιολογία ώστε να αντιμετωπίσουν την επόμενη πρόκληση που λέγεται Αϊντχόβεν. Οι δευτεραθλητές Ολλανδίας θα είναι ο αντίπαλός τους στην φάση των 32 του Γιουρόπα και με βάση τα όσα έδειξαν απέναντι στον ΠΑΟΚ (ήταν αντίπαλοι στην φάση των ομίλων) θα είναι έγκλημα αν η ομάδα του Πειραιά δεν προκριθεί. Για του λόγου το αληθές, οι Ολλανδοί ηττήθηκαν με 4-1 στην Τούμπα, σε ένα ματς που νικούσαν 0-1 στο ημίχρονο!

   Το τέλος της χρονιάς έληξε με δύο άκρως ελπιδοφόρες νίκες (0-6 επί της Λαμίας και 5-1 επί της ΑΕΛ) αλλά και το 1-1 με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Σκορ τα οποία δείχνουν πως αν μη τι άλλο η "ερυθρόλευκη" μηχανή αρχίζει να λειτουργεί κανονικά και πως οι παίκτες έχουν μάθει πλέον πως να λειτουργούν ο ένας με τον άλλον. Ακόμη και τα νέα "γρανάζια" όπως οι ακραίοι Μπρούμα και Βρουσάι δείχνουν πως θα αποτελέσουν υπερπολίτιμες μονάδες στις οποίες μπορεί να στηριχθεί ο Μαρτίνς. Επιλογές υπάρχουν.

   Το θέμα δεν είναι να κατακτηθεί ακόμη ένα πρωτάθλημα ή νταμπλ. Τόσο ο Ολυμπιακός, όσο και ο Μαρτίνς απέδειξαν για τα καλά πως αυτό είναι μέσα στις δυνατότητές τους να το πετύχουν όποτε θέλουν. Το θέμα είναι να μην γκρεμιστεί αυτό που με τόσο κόπο χτίστηκε στην Ευρώπη, δηλαδή η καλή εικόνα του Ολυμπιακού. Το να χάνεις από την Μάνστεστερ Σίτι, την Μπάγερν ή την Τότεναμ, εύκολα ή δύσκολα, επιτρέπεται. Το να σε κάνουν ότι θέλουν τα παιδαρέλια της Πόρτο στην έδρα σου ή να σε νικάει (και μάλιστα με ανατροπή στο σκορ!) μια ομάδα που έχει το μεγαλύτερο σερί ηττών στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ, όχι, αυτό δεν συγχωρείται. Νομίζαμε πως οι εποχές που ο Ολυμπιακός έπαιζε ευρωπαϊκό ματς και η ήττα ήταν δεδομένη πριν καν σφυρίξει ο διαιτητής είχαν περάσει.

   Δεν πρέπει η ομάδα να επιστρέψει εκεί. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο και η πρόκριση επί της Αϊντχόβεν είναι επιτακτική.

No comments:

Post a Comment