Powered By Blogger

Tuesday 26 August 2014

Αναλύοντας τη νέα ομάδα...


    Με την μεταγραφική περίοδο να βρίσκεται στο τέλος της, καθώς και τις αγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδας να βρίσκονται σε φουλ ρυθμούς μιας και το πρωτάθλημα έχει ήδη ξεκινήσει ενώ η κλήρωση των ομίλων του Champions League θα γίνει την Παρασκευή, θα ήταν η ιδανικότερη στιγμή να γίνει μια ανάλυση της ομάδας και των παικτών με τους οποίους θα πορευθεί (εκτός απροόπτου) ο Ολυμπιακός τη σεζόν 14/15.
   Από την περσυνή ομάδα αποχώρησαν πολλοί από το μεγάλο λιμάνι. Δεν ανανεώθηκαν τα συμβόλαια των δύο Παραγουανών Hernan Perez και Nelson Haedo Valdez για ξεχωριστούς λόγους το καθένα. Επίσης επέστρεψαν στις ομάδες τους οι Joel Campbell (Arsenal) και Ivan Marcano (Rubin Kazan). Επιπλέον, έχει αναπτυχθεί έντονη φημολογία τις τελευταίες ώρες πως ο Κώστας Μανωλάς είναι πλέον παίκτης της Roma. Έπειτα είχαμε τις πωλήσεις των Τάσου Παπάζογλου, Ρουγκάλα (Atletico Madrid), Ντε Βινσέντι (ΑΠΟΕΛ), Ανδρέα Τάτου (Ατρόμητος), Machado (Dinamo Zagreb), Σάμαρη (Benfica), Miguel Torres (Malaga), Ibagaza (ελεύθερος) και Carroll (Notts County), ενώ υπήρχε και η περίπτωση του Θανάση Παπάζογλου ο οποίος αποκτήθηκε μεν από τον Ο.Φ.Η. αλλά δόθηκε στη συνέχεια στον Ατρόμητο ως αντάλλαγμα για την απόκτηση του Νίκου Καθάριου, που παρέμεινε επίσης στην ομάδα του Περιστερίου ως δανεικός. Ως δανεικοί έφυγαν επίσης από τον Πείραια για φέτος και οι Τζανακάκης (Εργοτέλης), Leandro (Καλλονή), Καραγκούνης (Reggina), Ιωαννίδης (Zwolle) και Καραμάνος.
  Αυτοί οι παίκτες αποτελούν παρελθόν για τον Ολυμπιακό, τουλάχιστον για τη σεζόν που έχει ξεκινήσει. Από εκεί και πέρα, η διοίκηση σε συνεργασία με το τεχνικό επιτελείο και κυρίως τον Michel, επέλεξαν ορισμένους παίκτες όχι ως αντικαταστάτες, αλλά για να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο η εικόνα της ομάδας σε σχέση με πέρσυ. Αρχικό μέλημα του Ισπανού ήταν να αποκτηθούν παίκτες νεαροί σε ηλικία και εξελίξιμοι με διάθεση για ποδόσφαιρο και όρεξη για δουλειά που θα αναδειχθούν από την ομαδική προσπάθεια και όχι από το ατομικό ταλέντο.


   Πρώτη μεταγραφή του Ολυμπιακού (έπειτα από τους ήδη κλεισμένους από πέρσυ Κολοβό και Αυλωνίτη του Πανιωνίου) ήταν ο Αρμένιος Gevorg Ghazaryan από την Metalurg Donetsk. Ακολούθησαν ο Omar Elabdellaoui (Braunschwaigg), ο Matthieu Dossevi (Valenciennes) και ο... πολύς Eric Abidal (Monaco). Στη συνέχεια οριστικοποιήθηκε η παραμονή του N'dinga από την Monaco. Έπειτα υπέγραψαν και οι Pajtim Kassami (Fulham), Arthur Massuaku (Valenciennes), Κώστας Φορτούνης (Kaiserslautern), Alberto Botia (Sevilla) και ήρθε και ο Ibrahim Afellay από την Barcelona ως το "μπαμ" του καλοκαιριού. Βέβαια μέχρι πριν λίγες μέρες ο Ολυμπιακός συνέχιζε τις μεταγραφες, με τις τελευταίες προσθήκες του να είναι οι Jorge Benitez (Guarani) και Jimmy Durmaz (Genzlerbirligi). Ωστόσο ακόμα υπάρχουν κάποια ανοιχτά μέτωπα για τους "ερυθρόλευκους" όπως η αντικατάσταση του Ανδρέα Σάμαρη στα χαφ και η απόκτηση εναλλακτικού σέντερ φορ σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί θετικά το... σήριαλ με τον Μεξικανό Alan Pulido.
   Παρ'όλα αυτά υπάρχουν αρκετά κομμάτια για να συμπληρωθεί το "παζλ" του φετινού Ολυμπιακού και ο Michel έχει ήδη δώσει κάποια πρώτα δείγματα γραφής για το πως θέλει να παίζει η ομάδα, τόσο στα φιλικά που έγιναν στην Αμερική με Milan, Liverpool και Manchester City, όσο και στα υπόλοιπα με Bilbao, Fenerbahce, ακόμα και στο σαββατιάτικο εναρκτήριο ματς με τη Νίκη Βόλου. Πρωτίστως θα πρέπει να δοθεί έμφαση στις εξαιρετικές εμφανίσεις του Δημήτρη Διαμαντάκου. Το παιδί αυτό προέρχεται από τις ακαδημίες του Ολυμπιακού, είναι μόλις 21 ετών και ήδη φαίνεται να μπορεί με σχετική ευκολία να τα βάλει με επιθετικούς του επιπέδου Kompany και Lescott! Ο Michel τον έχει δει και φυσικά θα του δώσει την ευκαιρία.

 Από'κει και πέρα ο προπονητής των "ερυθρολεύκων" δεν φαίνεται να θέλει να αλλάξει και πολλά σε σχέση με το σύστημα από πέρσυ. Αρέσκεται στο 4-3-3 με γρήγορους και διεισδυτικούς εξτρέμ όπως ο Afellay. Θέλει από τους 2 παίκτες που αγωνίζονται στα χαφ (N'dninga ή Μανιάτης ή κάποια μεταγραφή+Kassami) να μπορούν όχι μόνο να κλέψουν την μπάλα αλλά και να οργανώσουν το παιχνίδι με μια καλή μπαλιά 30-40 μέτρων προς τα πλάγια (ένα στοιχείο που εκ πρώτης όψεως ο Kassami φαίνεται να το κατέχει). Και φυσικά ταχύτατα πλάγια μπακ που να μπορούν να στηρίξουν τα εξτρέμ και να μην αφήνουν κενά στην αμύνα. O Massuaku φαίνεται να τα κατέχει αυτά τα στοιχεία σε σημείο που να παίζει όλη τη πλευρά μόνος του, όμως από την άλλη ο Elabdellaoui δεν φαίνεται να μπορεί να ανταπεξέλθει ούτε αμυντικά, ούτε επιθετικά. Υπάρχει βέβαια και η λύση που ακούει στο όνομα Salino. Και στο κέντρο της άμυνας υπάρχει πρόβλημα ωστόσο καθώς ο Michel δεν έχει βρει ακόμα το ιδανικό αμυντικό δίδυμο ανάμεσα στους Σίοβα, Α.Παπαδόπουλο, Abidal, Botia, και Αυλωνίτη. 
   Ωστόσο υπάρχει συγκεκριμένο αγωνιστικό πλάνο και βάση αυτού γίνονται οι όποιες κινήσεις. Εν όψει της πολύ δύσκολης νέας σεζόν ο Michel επιθυμεί να είναι πάνοπλος για να μην... τρέχει το Γενάρη καθώς επίσης και για να μπορεί ο Ολυμπιακός να είναι εξίσου ανταγωνιστικός εντός κι εκτός συνόρων. Και η διοίκηση φαίνεται να τον εμπιστεύεται πλήρως. Και πώς να μην το κάνει άλλωστε όταν κάθε χρόνο παίρνει... άνθρακα και σχεδόν ένα χρόνο μετά το πουλάει για χρυσάφι;

No comments:

Post a Comment