Powered By Blogger

Friday 29 August 2014

UEFA Champions League: Κλήρωση ομίλων






  Για ακόμα μία σεζόν έφτασε η ώρα της κλήρωσης των ομίλων του UEFA Champions League. Ως συνήθως, η τελετή έλαβε χώρα σε μία υπέρλαμπρη δεξίωση στο Μονακό στην οποία παρέστησαν αρκετοί πρώην και νυν αστέρες του ευρωπαϊκού και παγκοσμίου ποδοσφαίρου, καθώς και αρκετοί παράγοντες των 32 ομάδων που συμμετέχουν στην φετινή διοργάνωση. Εκεί όπου βραβεύτηκε ως κορυφαίος για την περσυνή σεζόν (2013/14) ο άσος της Real Madrid, Cristiano Ronaldo.

   Η κλήρωση των ομίλων δημιούργησε, όπως κάθε χρόνο, πολλές ωραίες ιστορίες. Επιστροφές αγαπημένων προσώπων σε παλιά "λημέρια", και άλλες εκπλήξεις έκρυβε η κληρωτίδα που είχε κέφια. Πιο αναλυτικά:
   Ο Α' όμιλος είναι ο μοναδικός όμιλος που κατοχυρώνει επάξια τον τίτλο "όμιλος πρωταθλητριών ομάδων", μιας και και οι τέσσερις συμμετάσχοντες κατέκτησαν τους περσυνούς εγχώριους τίτλους. Η πρωταθλήτρια Ισπανίας Atletiko Madrid, η πρωταθλήτρια Ιταλίας Juventus, ο πρωταθλητής Ελλάδος Ολυμπιακός και η πρωταθλήτρια Σουηδίας Malmoe θα διεκδικήσουν τις 2 πρώτες θέσεις αυτού του ομίλου. Δικαία θεωρούνται φαβορί οι "rojiblancos", μιας και πέρσι ήταν φιναλίστ της διοργάνωσης, ενώ και η "Vecchia Signiora" είναι υποψήφια τουλάχιστον για τη δεύτερη θέση. Αυτό που προβληματίζει πολλούς είναι η έλευση του Massimiliano Aleggri στον πάγκο της Juve και πως θα τα πάει, τη στιγμή μάλιστα που ο Ολυμπιακός του Michel, που πέρσι έφτασε μια ανάσα από τους "8" της διοργάνωσης με πολύ καλές εμφανίσεις, καραδοκεί να εκμεταλλευτεί το παραμικρό λάθος.
   Στον Β' όμιλο έχουμε δύο πολυνίκεις ομάδες της διοργάνωσης με δύο αουτσάιντερ. Η Real Madrid που κατέκτησε πέρσυ τη decima (δέκατο τρόπαιο) και η Liverpool που έχει 5 τρόπαια στη κατοχή της θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τη Basel από την Ελβετία και τους πρωτάρηδες της Ludogorets από τη Βουλγαρία. Αναμένονται με τεράστιο ενδιαφέρον τα δύο ματς σε "Anfield" και "Santiago Bernabeu".
   Ο Γ' όμιλος δεν έχει ούτε κάποιο τρανταχτό όνομα, ούτε κάποιο φαβορί, ούτε και αουτσάιντερ. Η Benfica που πέρσι έφτασε μέχρι τον τελικό του Europa League, η Zenit Αγίας Πετρούπολης, η Leverkusen που προκρίθηκε με χαρακτηριστική άνεση στους ομίλους και η AS Monaco που επανεμφανίζεται μετά από καιρό κι έχει πολλές φιλοδιξίες, θα κοντραριστούν για δύο θέσεις που οδηγούν στους "16". Προμηνύονται ομήρικές οι μονομαχίες σε αυτόν τον όμιλο, μιας και καμία ομάδα δεν απέχει σε μεγάλο επίπεδο από τις άλλες και όλες μπορούν να διεκδικήσουν με αξιώσεις και μέχρι τέλους την πρόκριση.
   Η κατάσταση στον Δ' όμιλο είναι ίσως λίγο πιο ξεκάθαρη. Η Arsenal και η Dortmund, δύο ομάδες που βρίσκονται στον ίδιο όμιλο για 3η φορά τα τελευταία 4 χρόνια, ίσως να έχουν ένα ελαφρύ προβάδισμα έναντι των Galatasaray και Anderlecht. Αρκεί να παίξούν σύμφωνα με τις δυνατότητές τους (κι όχι π.χ. όπως στα play-offs όπου ίδρωσαν οι "κανονιέρηδες" για να αποκλείσουν τη Besiktas!).
   Και στο Ε' γκρουπ όμως έχουμε ομάδες που έχουν ξανασυναντηθεί. Μιλάμε φυσικά για τις Bayern Munich, Manchester City και CSKA Moskva, οι οποίες πάλι πέρσι τέτοιον καιρό την ίδια περίπου κλήρωση είχαν. Μόνο που φέτος θα τους συμπληρώσει τον όμιλο η γεμάτη όρεξη για δίακριση AS Roma! Πέρσυ τα είχαν καταφέρει οι "βαυαροί" με τους "citizens" να περάσουν. Για να δούμε αν φέτος θα έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα με αντίπαλους τους "Ρωμαίους"!
   Στο ΣΤ' γκρουπ θα ακουστούν πολλά... standing ovations, μιας και ένας από τους σπουδαιότερους ποδοσφαιριστές παγκοσμίως θα επιστρέψει σε, όχι ένα, αλλά δύο από τα γήπεδα τα οποία δοξάστηκε! Ο λόγος φυσικά για τον Zlatan Ibrahimovic, μιας και η ομάδα του, Paris Saint-Germain, κληρώθηκε με τις FC Barcelona και Ajax, ομάδες με τις οποίες έχει αγωνιστεί ο σπουδαίος Σουηδός. Τον όμιλο συμπληρώνει το ΑΠΟΕΛ. Στα καθαρά αγωνιστικά του ομίλου, Barcelona και PSG φαίνεται να έχουν το πάνω χέρι για τις πρώτες θέσεις καθώς χρόνια τώρα ο Ajax δείχνει να μην μπορεί το κάτι παραπάνω ενώ το ΑΠΟΕΛ και μόνο που θα κοντραριστεί με τέτοιους σπουδαίους αντιπάλους, κερδισμένο βγαίνει.
   Η Chelsea, η Schalke και η Sporting θα δώσουν τη μάχη για έξοδο από το Ζ' γκρουπ. Και πολλά θα παιχτούν από το ποιός θα σκοντάψει στην ανέμπειρη Maribor. Πάντως η ομάδα του Mourinho φαίνεται πιο δυνατή από ποτέ με τις προσθήκες των Fabregas και Diego Costa ενώ η Schalke είναι αρκετά αποδυναμωμένη.
   Παρόμοια κατάσταση και στον Η' όμιλο, με τα θηρία Porto, Shakhtar Donetsk και Athletic Bilbao να ψάχνουν τη διάκριση και την BATE Borisov να είναι ικανοποιημένη με τη συμμετοχή. Πάντως, μια τέτοια κλήρωση έψαχνε η ομάδα του Valverde στη πρώτη της συμμετοχή μετά τη σεζόν 1998/99, ενώ τα πράγματα για την Shakhtar δεν είναι και τόσο καλά.
   Πριν το τέλος, θα γίνει μια απόπειρα πρόβλεψης των δύο ομάδων που θα προκριθούν από τον κάθε όμιλο:
Α' όμιλος: Atletico Madrid, Olympiacos
Β' όμιλος: Real Madrid, Liverpool
Γ' όμιλος: Leverkusen, Benfica
Δ' όμιλος: Dortmund, Arsenal
Ε' όμιλος: Bayern Munich, AS Roma
ΣΤ' όμιλος: FC Barcelona, PAris Saint-Germain
Ζ' όμιλος: Chelsea, Sporting Lisbon
Η' όμιλος: Athletic Bilbao, Porto
   Αυτά προς το παρόν. Περαιτέρω ανάλυση έπειτα από το πέρας των ομίλων και στη φάση των "16". Καλή σεζόν να έχουμε! 


No comments:

Post a Comment