Powered By Blogger

Friday 13 June 2014

Μουντιάλ 2014: Βραζιλία - Κροατία 3-1

   Το Μουντιάλ της Βραζιλίας ξεκίνησε! Έπειτα από μια φαντασμαγορική τελετή έναρξης, στην οποία πρωταγωνίστησαν ο Pitbull, η Jennifer Lopez και η Claudia Leitte, η "Arena Corinthians" υποδέχτηκε τις εθνικές ομάδες της Βραζιλίας και της Κροατίας για τον αγώνα που θα άνοιγε την αυλαία του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου.


    Οι κερκίδες ήταν κατάμεστες κυρίως από Βραζιλίανους και ελάχιστους Κροάτες, οι οποίοι δεν κατάφεραν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Αντίθετα, οι ντόπιοι είχαν "βάψει" το γήπεδο με τα εθνικά τους χρώματα και τραγουδούσαν σε όλη τη διάρκεια του αγώνα.
   Ο προπονητής της Βραζιλίας, Luis Felipe Scolari, παρέταξε την ομάδα του με τους Julio Cesar, Dani Alves, Marcelo, Thiago Silva, David Luis, Paulinho, Luis Gustavo, Oscar, Hulk, Neymar Jr και Fred. Στον αντίποδα, ο εκλέκτωρας της εθνικής Κροατίας, Niko Kovac, επέλεξε τους εξής 11: Pletikosa, Vrsaljko, Srna, Lovren, Corluka, Perisic, Kovacic, Olic, Rakitic, Modric, και Jelavic.
   Οι δύο ομάδες έδωσαν το εναρκτήριο λάκτισμα στο Μουντιάλ και στα πρώτα λεπτά του αγώνα καμιά από τις δύο ομάδες δεν φαινόταν να έχει τον έλεγχο της μπάλας. Οι Κροάτες έβγαζαν ορισμένες φαρμακερές μπαλιές από τα πλάγια, ενώ οι Βραζιλιάνοι έψαχναν χώρους κυριώς από τον άξονα. Σε μια από τις πρώτες επελάσεις του Olic στον αγώνα από αριστερά, ο Κροάτης έβγαλε παράλληλη μπαλιά και ο Marcelo σε μια αψυχολόγητη ενέργεια έπρωξε τη μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του, γράφοντας το 0-1 και δίνοντας άγρια ομορφια στο ματς από τα πρώτα κιόλας λεπτά.



   Η πίεση της Βραζιλίας προς τα καρέ των Κροατών αυξήθηκε, με κύριους εκφραστές τους Hulk, Oscar και Neymar, χωρίς ωστόσο να δημιουργούνται ευκαιρίες. Στο 27ο λεπτό κι ενώ δύο μέσοι της Κροατίας πάλευαν να κλέψουν την μπάλα από τον Luis Gustavo στο χώρο της μεσαίας γραμμής, ο τελευταίος κατάφερε να πασάρει στον Neymar. Ελεύθερος και με ελάχιστο ανοιχτό χώρο μπροστά του, εκείνος έπιασε ένα εξαιρετικό συρτό σουτ έξω από την περιοχή το οποίο κατέληξε στα δίχτυα του Pletikosa, γράφοντας το Βραζιλία-Κροατία 1-1.


   Το πρώτο ημίχρονο συνεχίστηκε με αρκετή ένταση, την μπάλα κυρίως στα πόδια των Βραζιλιάνων και τους Κροάτες να ψάχνουν να βρουν ανοιχτούς χώρους στις αντεπιθέσεις. Ωστόσο ο Jelavic έποιαζε απελπιστικά μόνος, οι εξαιρετικές μπαλιές του Rakitic πήγαιναν στράφι και ο Vrsaljko έδειχνε να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στο μαρκάρισμα του Dani Alves, υποπίπτωντας σε πολλά λάθη και φάουλ. Στον αντίποδα ούτε οι Βραζιλιάνοι παρήγαγαν κάτι το τρομερό, με τον Fred να μοιάζει εκτός αγώνα, τον Dani Alves να μην κάνει τις γνωστές επελάσεις του και τον Oscar με τον Neymar να παλεύουν μόνοι τους. Σε μια ανύποπτη φάση σε μια διεκδίκηση κεφαλιάς, ο Neymar τοποθέτησε τον αγκώνα του στο λαιμό του Modric με βίαιο τρόπο, κάτι το οποίο ο διαιτητής της αναμέτρησης τιμώρησε με κίτρινη κάρτα. Κάπως έτσι πήγαν οι δύο ομάδες στα αποδυτήρια με την εικόνα να μην αλλάζει ως το τέλος.
   Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε λίγο πιο δυναμικά για τους Κροάτες, χωρίς όμως πολλά πράγματα και από τη δική τους μεριά. Στο 61' έκαναν και την πρώτη τους αλλαγή με τον Brozovic να περνάει στον αγώνα στη θέση του Kovacic, ο οποίος δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Ο Scolari απάντησε αμέσως, περνώντας στον αγωνιστικό χώρο τον Hernanes αντί του Paulinho στο 63', και τον Bernard αντί του Hulk στο 68'. Τρία λεπτά αργότερα, ήρθε η φάση που στιγμάτισε τη βραδιά. Σε μια διεκδίκηση της μπάλας μέσα στη μεγάλη περιοχη ανάμεσα στον Lovren και τον Fred, ο τελευταίος έπεσε χωρίς να υπάρχει επαφή και ο διαιτητής της συνάντησης αποφάσισε να καταλογίσει πέναλτι. Το (ανύπαρκτο) πένταλτι μετέτρεψε σε γκολ ο Neymar (αν και ο Pletikosa κατάφερε να αποκρούσει τη μπάλα, ωστόσο εκείνη δεν του έκανε τη χάρη και κατέληξε στο βάθος της εστίας του).



   Η πίεση πλέον μεταφέρθηκε στη πλευρά της Βραζιλίας, καθώς οι Κροατές αναζητούσαν το γκολ της ισοφάρισης. Ο Niko Kovac προσπάθησε να βοηθήσει την ομάδα του, αντικαθιστώντας τον κουρασμένο Jelavic με τον νεαρό Rebic. Οι Κροάτες απείλησαν με ένα δυνατό σουτ του Modric αρκετά έξω από την περιοχή το οποίο έδιωξε δύσκολα και έχοντας αρκετά σώματα μπροστά του ο Julio Cesar. Ο Scolari, βλέπωντας πως η ομάδα του δεν απειλούσε πλέον τον αντίπαλό της και υπέφερε αμυντικά, απέσυρε τον Neymar για να βάλει στον αγώνα τον Ramires. Δύο λεπτά αργότερα και αφού η Κροατία είχε χάσει μοναδική ευκαιρία για την ισοφάριση με ένα δυνατό σουτ του Rakitic έξω από την περιοχή το οποίο επίσης απέκρουσε ο Julio Cesar, βγήκε στην αντεπίθεση ο Oscar και λίγο πριν μπει στη μεγάλη περιοχή έπιασε ένα σουτ με το "μυτάκι" το οποίο νίκησε για τρίτη φορά στη βραδιά τον Pletikosa και έδωσε τέλος στην υπόθεση νίκη. Το 3-1 ήταν γεγονός.


   Η Βραζιλία χωρίς να θυμίζει σε τίποτα τις υπερ-ομάδες του παρελθόντος, κατάφερε να νικήσει την αντίπαλό της χωρίς να είναι καλύτερη από αυτήν. Δεν δημιούργησε πολλές φάσεις, ούτε δέχτηκε και πολλές όμως. Η αλήθεια είναι ότι το δυνατό σημείο σε αυτήν την εθνική Βραζιλίας είναι η άμυνά της και αυτό φάνηκε από τον πρώτο της αγώνα. Όσο για την Κροατία, ήταν άδικη η ήττα της, ωστόσο το κενό του Mandzukic ήταν υπερβολικά προφανές και χρειάζεται περισσότερη αμυντική σταθερότητα. Τώρα μόλις άρχισε το Μουντιαλ κι έχουμε ακόμα πολλά να δούμε!!!   


No comments:

Post a Comment