Powered By Blogger

Monday 16 June 2014

Πρώτοι αγώνες, πρώτες σκέψεις...

 
   Επιτέλους άνοιξε η αυλαία του Μουντιάλ! Άρχισαν εκείνα τα ηρωικά ξενύχτια τα οποία σχεδιάζαμε ότι θα κάνουμε με τις παρέες μας πριν 4 χρόνια (πότε πέρασαν;), όταν ο διαιτητής σφύριζε για τελευταία φορά στα γήπεδα τότε της Νοτίου Αφρικής, ανακυρήσσοντας την Ισπανία παγκόσμια πρωταθλήτρια. Και τώρα το Μουντιάλ της Βραζιλίας έχει ξεκινήσει για τα καλά! Είμαστε μόλις δύο μέρες πριν το τέλος της πρώτης αγωνιστικής των ομίλων. Αλλά έχουμε ακόμα σχεδόν έναν μήνα! Ας δούμε όμως κάποια πράγματα που έχουν κάνει... ιδιαίτερη εντύπωση στους αγώνες που έγιναν μέχρι σήμερα και που αποτελούν μια "πρώτη γεύση" για το τι μέλλει γενέσθαι.
   Ένα από τα πρώτα πράγματα που έκαναν "μπαμ" (και) σε αυτο το Παγκόσμιο Κύπελλο (δυστυχώς) ήταν πώς κάποιες ομάδες θα αντιμετωπίζονται "αλλιώς" από τις υπόλοιπες. Οι διαιτητές που βρίσκονται στα γήπεδα της Βραζιλίας είναι εξοπλισμένοι με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας ούτως ώστε να περιορίσουν τα λάθη τους στο ελάχιστο. Κάτι που κινεί ακόμα περισσότερο τις υποψίες όταν στο εναρκτήριο κιόλας παιχνίδι δίνεται ανύπαρκτο πέναλτι υπερ της (διοργανώτριας) Βραζιλίας, και μάλιστα ενώ το σκορ βρίσκεται στο 1-1 και την "σελεσάο" να δείχνει να δυσκολεύεται απέναντι στους Κροάτες. Ή όπως στην περίπτωση της (παγκόσμιας πρωταθλήτριας) Ισπανίας, που στο δυσκολότερο παιχνίδι του ομίλου της με αντίπαλο την Ολλανδία κέρδισε (επίσης ανύπαρκτο) πέναλτι. Ή στην περίπτωση του Μεξικό, του οποίου αδίκως ακύρωσαν 2 γκολ ως οφσάιντ κόντρα στο Καμερούν. Η ιστορία αυτή έχει και συνέχεια καθώς έχουν συμβεί κι άλλα (ευτυχώς όχι τόσο κραυγαλέα) περιστατικά (Πογκμπά), τα οποία αποδεικνύουν ότι οι "άνδρες με τα μαύρα" θα παίξουν το ρόλο τους και στο φετινό Μουντιάλ.


   Κάτι άλλο που προκαλεί το ενδιαφέρον είναι ο αριθμός των γκολ που έχουν επιτευχθεί. Αυτή τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο έχουν παιχτεί 11 αγώνες, στους οποίους έχουν επιτευχθεί 36 γκολ! Έχουν σκοράρει όλες οι ομάδες του τουρνουά πλην του Καμερούν και της Ελλάδος. Κι ακόμα δεν έχουν αγωνιστεί η Γερμανία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο και η Ρωσία (μεταξύ άλλων)! Αυτό πιθανότατα συμβαίνει διότι οι εθνικές ομάδες δεν είναι όπως οι σύλλογοι που οι παίκτες της ομάδας είναι μαζί όλη τη χρονιά. Έχουν περιορισμένο χρονικό διάστημα. Και σε αυτό το χρονικό διάστημα οι ομάδες δεν κατορθώνουν να "δέσουν" τόσο καλά, με αποτέλεσμα να είναι πιο ευάλωτες αμυντικά και να υποπίπτουν σε αρκετά λάθη. Βλέπουμε ότι ακόμα και θεωρητικά μεγάλες ομάδες τύπου Βραζιλίας, Ισπανίας, δυσκολεύονται πολύ. Όσο θα προχωράει το τουρνουά, τόσο περισσότερη αυτοπεποίθηση και άνεση θα αποκτούν και τόσο καλύτερα θα "δένει" το κάθε σύνολο.


   Τα γήπεδα της Βραζιλίας είναι πολύ όμορφα! Οι αγωνιστικοί χώροι των γηπέδων είναι πραγματικά σαν να παίζουν οι ποδοσφαιριστές σε χαλί και αυτό φαίνεται ανεξάρτητα από το γήπεδο στο οποίο αγωνίζονται, είτε είναι το "Ναταλ", είτε το "Αρένα Ντε Πορτουγκέζα", είτε το ίδιο το "Μαρακανά". Ακόμα και σε περιπτώσεις που βρέχει το νερό απορροφάται άμεσα και απομακρύνεται, διευκολύνοντας έτσι το έργο των ποδοσφαιριστών. Και από μακρινά πλάνα όμως φαίνονται η δουλειά και οι θυσίες του Βραζιλιάνικου λαού για να χτιστούν αυτά τα στολίδια, τα οποία θα τους μείνουν ως κληρονομιά και μετά το τέλος του Μουντιάλ και αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος!


   Είχαν ειπωθεί πολλά πριν ξεκινήσει το Μουντιάλ. Είτε λόγω καθυστερήσεων στις εργασίες, είτε λόγω διαμαρτυριών και απεργειών από τους πολίτες, είτε για διάφορους άλλους λόγους ότι θα είναι αποτυχία. Μάλιστα πολλά λέγονται ακόμα. Αυτό που βγαίνει προς τα έξω όμως είναι άνθρωποι χαρούμενοι όλων των εθνικοτήτων να διασκεδάζουν με την ψυχή τους σε μια μεγάλη γιορτή. Άλλωστε αυτό είναι το ποδόσφαιρο. Τα γήπεδα σφύζουν από ζωή, ένταση και πολυχρωμία!


   Οι αποκαλούμενοι "μεγάλοι παίκτες" (έστω αυτοί που κατάφεραν να φτάσουν στα γήπεδα της Βραζιλίας και δεν αποκλείστηκαν ή δεν υποφέρουν από κάποιον τραυματισμό) έχουν κάνει την εμφάνισή τους και από τώρα μπορεί κάποιος να κάνει μια πρόβλεψη ποιός θα ξεχωρίσει ατομικά στη φετινή διοργάνωση. Ο Neymar της Βραζιλίας μπήκε πολύ δυνατά με 2 γκολ, όπως επίσης και ο Benzema της Γαλλίας και οι Robben και Van Persie της Ολλανδίας. Ο Messi έκανε καλή εμφάνιση και σκόραρε με την Αργεντινή, όπως και οι Ballotelli (Ιταλία), Campbell (Κόστα Ρίκα), Gervinho (Ακτή Ελεφαντοστού) και Sturridge (Αγγλία). Κάποιος από αυτούς ή μπορεί και κάποιος άλλος (Cristiano Ronaldo?) στο τέλος θα βγει πρώτος σκόρερ και είναι επίσης ένας τομέας που έχει μεγάλο ενδιαφέρον!
   Αυτά τα ολίγα προς το παρόν. Όμως έχουν ακόμα πολλά να δουν τα ματάκια μας, οπότε ας το απολάυσουμε για τον επόμενο μήνα!!     


No comments:

Post a Comment