Powered By Blogger

Friday 27 June 2014

Μουντιάλ '14: Φάση των "16"

 

   Η φάση των ομίλων του Μουντιάλ της Βραζιλίας βρίσκεται (ουσιαστικά) στο τέλος της. Τα ζευγάρια έχουν ήδη σχηματιστεί και τα προγνωστικά δίνουν και παίρνουν για τις ομάδες που θα περάσουν, εκείνες που θα αποκλειστούν και τις ομάδες-εκπλήξεις που ίσως πάνε ακόμα παραπέρα. Επίσης, πολύς λόγος γίνεται για τη 3η αγωνιστική της φάσης των ομίλων, η οποία ήταν αρκετά επεισοδιακή τόσο για αγωνιστικούς, όσο και για εξωαγωνιστικούς λόγους.
   Η Βραζιλία αρχίζει να δείχνει το καλό της πρόσωπο και ο Neymar δείχνει να βολεύεται στο ρόλο του ηγέτη της ομάδας, με 4 γκολ στο ενεργητικό του προς το παρόν. Μαζί τους από τον Α' όμιλο και το Μεξικό, που μετέτρεψε σε τυπική διαδικασία το ντέρμπι με την Κροατία, χάρη σε σπουδαία εμφάνιση του Andres Quadrado. Η Ολλανδία δείχνει ασταμάτητη καθώς επικράτησε και της Χιλής με 2-0 και έκανε το "3 στα 3", ενώ οι νυν Πρωταθλητές Κόσμου, Ισπανία, κατέκτησαν τους πρώτους τους βαθμούς στο Μουντιάλ στην άνευ σημασίας νίκη με 3-0 επί της Αυστραλίας. Ένα ματς που ήταν και το τελευταίο του David Villa με τη φανέλα της "furia roja".


   Στο Γ' γκρουπ είχαμε ένα ματς γκραν-γκινιόλ, καθώς η πρόκριση άλλαζε χέρια διαρκώς μέχρι και το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή. Τελικά οι Έλληνες απέδειξαν πως δεν πεθαίνουν ποτέ και μ'ένα πέναλτι που κέρδισε και μετέτρεψε σε γκολ ο Γιώργος Σαμαράς "έκλεψαν" την πρόκριση από την Ακτή Ελεφαντοστού του Didier Drogba. Παρόμοια κατάσταση και στον Δ' όμιλο, με τη Ουρουγουάη να παίρνει τελικά την πρόκριση χάρη σε γκολ του Godin στο 81ο λεπτό από κεφαλιά έπειτα από εκτέλεση κόρνερ, αφήνωντας έξω τους 4 φορές Παγκόσμιους Πρωταθλητές Ιταλούς. Βέβαια, ο κόσμος ασχολήθηκε περισσότερο με τη δαγκωνιά του Luis Suarez στον Giorgio Chiellini, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να του επιβληθεί ποινή 9 αγωνιστικών από την εθνική Ουρουγουάης και αποβολής 4 μηνών από οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα από την FIFA! Οι Άγγλοι ολοκλήρωσαν την εμφάνισή τους σε αυτό το Μουντιάλ με μια λευκή ισοπαλία κόντρα στην πρωτοπόρο του ομίλου, Κόστα Ρίκα.


   Από το Ε' γκρουπ προκρίθηκε πανηγυρικά η Ελβετία, νικώντας το Εκουαδόρ 3-0 χάρη σε χατ-τρικ του Xherdan Shaqiri. Στο άλλο ματς, η Ονδούρα απέσπασε τιμητική ισοπαλία από την πρωτοπόρο του ομίλου, Γαλλία. Η κατάσταση της ομάδας της Αργεντινής θυμίζει λίγο εκείνη της Βραζιλίας, καθώς κι εκείνοι μοιάζουν σιγά-σιγά να ξεδιπλώνουν τις αρετές τους στο γήπεδο, κι ο Messi έχει πάρει την ομάδα στις πλάτες του για τα καλά, έχοντας ήδη 4 γκολ. Μαζί με την Νιγηρία προκρίθηκαν από τον ΣΤ' όμιλο, παρα τη νίκη της Αργεντινής με 3-2, καθώς η ήδη αποκλεισμένη Βοζνία/Ερζεγοβίνη έκανε την πρώτη της νίκη σε Μουντιάλ επί του Ιράν με 3-1.


   Στον Ζ' όμιλο, η Γκάνα προσπάθησε, αλλά άφησε πολλά κενά στην άμυνά της, κάτι που εκμεταλλεύτηκε η Πορτογαλία του Cristiano Ronaldo. Έτσι οι Γκανέζοι ηττήθηκαν με 2-1 και σε συνδυασμό με την ήττα των Η.Π.Α. από την Γερμανία με 0-1 (χάρη στο 4ο γκολ του Thomas Mueller στη διοργάνωση), αποκλείστηκαν. Βέβαια, ίσως οι Γκανέζοι να είχαν περισσότερες πιθανότητες αν είχαν μαζί τους τους Kevin-Prince Boateng και Sulley Muntari, οι οποίοι όμως αποκλείστηαν δια παντός (!) από την αποστολή της Γκάνας λόγω πειθαρχικών παραπτωμάτων. Ο Η' όμιλος αυτή τη στιγμή δεν έχει ξεκαθαρίσει, αλλά παίζεται μόνο η δεύτερη θέση του ομίλου ανάμεσα σε Αλγερία και Ρωσία, που αναμετρώνται σε λίγη ώρα. Το Βέλγιο έχει ήδη κατακτήσει την πρώτη θέση του ομίλου.


   Στη φάση των "16" θα αναμετρηθούν αρκετές νοτιοαμερικάνικες ομάδες μεταξύ τους. Αρχικά έχουμε το Βραζιλία-Χιλή κι έπειτα το Κολομβία-Ουρουγουάη. Το πρώτο ζευγάρι έχει καθαρό φαβορί, ειδικά από τη στιγμή που ο Neymar ξεκίνησε να "ρολάρει", αλλά η Χιλή έστειλε "σπίτι της" την Παγκόσμια Πρωταθλήτρια, οπότε αν υποτιμηθεί είναι ικανή να κάνει τη ζημιά. Στο άλλο ματς, η Ουρουγουάη χάνει πολλή από την επιθετική της δύναμη χωρίς τον Luis Suarez. Και η Κολομβία έχει μια από της καλύτερες επιθέσεις (9 γκολ) προς το παρόν. Αμφίρροπο ματς!


   Ολλανδία-Μεξικό και Ελλάδα-Κόστα Ρίκα είναι άλλα δύο ενδιαφέροντα ζεγάρια. Η Ολλανδία είναι το ξεκάθαρο φαβορί στο πρώτο, αλλά οι Μεξικάνοι έκαναν τη ζωή δύσκολη στη Βραζιλία και απέκλεισαν σχετικά εύκολα την υπολογίσιμη Κροατία. Η Ολλανδία δείχνει χαρακτήρα μεγάλης ομάδας προς το παρόν αλλά πιθανόν να δυσκολευτεί. Εαν κάποιος έλεγε πριν μερικά χρόνια ότι Ελλάδα-Κόστα Ρίκα θα αναμετριώνταν για τη φάση των "16" ενός Μουντιάλ, τότε ίσως και να τον τσέκαραν για την ψυχική του υγεία. Κι όμως να που αυτές οι δύο ομάδες έφτασαν ως εδώ. Όποια ομάδα και να κερδίσει θα είναι έκπληξη, ίσως λίγο η Κόστα Ρίκα να αποτελεί φαβορί λόγω αποτελεσμάτων κόντρα σε πολύ δυνατότερους αντιπάλους.


   Η Γαλλία αναμετράται με τη Νιγηρία και η Γερμανία με τη 2η ομάδα του Η' ομίλου (Αλγερία ή Ρωσία). Και οι δύο ευρωπαϊκές ομάδες δείχνουν πολύ δυνατές και βρίσκονται μέσα στα φαβορί για την κατάκτηση του Μουντιάλ. Οι αντίπαλοί τους δεν δείχνουν να αποτελούν ιδιαίτερο φόβητρο. Πόδοσφαιρο είναι, όλα γίνονται, αλλά λογικά θα προκριθούν αμφότερες. Η Αργεντινή του Messi θα βρει στον δρόμο της την Ελβετία, ένα ματς που ίσως και να γίνει δύσκολο αν υποτιμηθούν οι Ελβετοί (το 2-5 με τη Γαλλία ήταν πλασματικό σκορ) και το Βέλγιο θα βρει τις Η.Π.Α. Το Βέλγιο δεν είναι μαθημένο σε τέτοιες συνθήκες και αυτό μπορεί να παίξει το ρόλο του, παρ'όλο που θεωρητικά είναι το φαβορί.


   Κι έτσι συνεχίζεται το Μουντιάλ! Τα "εύκολα" πέρασαν, τώρα αρχίζουν τα ωραία καθώς τα ματς είναι μια κι έξω και οι ομάδες τα δίνουν όλα πλέον για μια θέση στην ιστορία του Παγκοσμίου Ποδοσφαίρου! Συνεχίζουμε...   


No comments:

Post a Comment