Τις προηγούμενες ημέρες είχαμε την διεξαγωγή των αγώνων της φάσης των "16" του Μουντιάλ της Βραζιλίας. Από αυτούς τους αγώνες μπορεί μεν να προκρίθηκαν όλα τα θεωρητικά φαβορί (δηλαδή οι ομάδες που είχαν καταλάβει τις πρώτες θέσεις των ομίλων τους), όμως συνέβη το εξής παράδοξο στατιστικό: για πρώτη φορά σε φάση των "16" ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου, οι 5 από τους 8 αγώνες οδηγήθηκαν στην παράταση!
Πρωτίστως η Βραζιλία δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα να κάμψει την αντίσταση της Χιλής. Παρότι προηγήθηκε με γκολ του David Luis (το οποίο ίσως να ήταν και αυτογκόλ), ισοφαρίστηκε από τον Alexis Sanchez πριν τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου και το ματς οδηγήθηκε στην παράταση, όπου οι Βραζιλιάνοι δεν μπόρεσαν να εκμεταλλευτούν την κούραση των Χιλιανών και να μετατρέψουν την κυριαρχία τους εντός αγωνιστικού χώρου σε γκολ (μάλιστα λίγο έλειψε να "κλέψει" η Χιλή την πρόκριση με σουτ του Mauricio Pinilla που κατέληξε στο οριζόντιο δοκάρι). Στα πέναλτι όμως ήρθε ο Julio Cesar να σώσει τους Βραζιλίανους, αποκρούωντας 2 πέναλτι και δίνοντάς τους την πρόκριση με 3-2.
Η μόνη ομάδα που έπεισε με την απόδοσή της (προβληματίζοντας έντονα την επόμενη αντίπαλό της, Βραζιλία) ήταν η Κολομβία. Επικράτησε άνετα με 2-0 της Ουρουγουάης χάρη σε 2 γκολ του πρώτου σκόρερ και σταρ της διοργάνωσης εως τώρα, James Rodriguez. Μετά την επίτευξη των 2 τερμάτων η Κολομβία έδωσε χώρο στην αντίπαλό της, όμως οι Ουρουγουανοί δεν μπόρεσαν σε κανένα σημείο του αγώνα να απειλήσουν. Συγκινητικός ο Edinson Cavani, εμφανέστατη η απουσία του Luis Suarez.
Η Ολλανδία "τα χρειάστηκε" απέναντι στο Μεξικό. Μάλιστα, μέχρι περίπου το 65ο λεπτό εκείνου του αγώνα, εαν κάποια ομάδα φαινόταν να πατάει πιο άνετα στον αγωνιστικό χώρο, αυτοί ήταν οι "Αζτέκοι" χάρη στο γκολ του Giovani Dos Santos στο 48' αλλά και τη γενικότερη απόδοσή τους μέχρι εκείνο το σημείο. Όμως ο προπονητής των "oranje", Louis Van Gaal ανακάτεψε αρκετά την τράπουλα (μέχρι που έφερε στον πάγκο τον "πολύ" Robin Van Persie κι έστειλε δεξί μπακ τον Dirk Kuyt!) και εν τέλει η πίεση απέφερε καρπούς! Ένα κόρνερ μέσα στην περιοχή του Μεξικού έφερε σε πολύ πλεονεκτική θέση για ελεύθερο σουτ τον Wesley Snejder, ο οποίος ισοφάρισε στο 88' και 2 λεπτά αργότερα ο Arjen Robben κέρδισε πέναλτι από μαρκάρισμα του Rafa Marquez το οποίο μετέτρεψε σε γκολ ο Klaas Jan Huntelaar. Η περιπέτεια για τους Ολλανδούς είχε ευτυχή κατάληξη.
Το ματς Κόστα Ρίκα-Ελλάδα δεν είχε φαβορί και αουτσάιντερ. Κι έτσι έπαιξαν οι δύο ομάδες. Με καλά κλεισμένους χώρους στην άμυνα, με λίγες αλλά σωστές κινήσεις στην επίθεση, το πρώτο ημίχρονο ήταν ισορροπημένο, με την κατοχή για τους Κεντροαμερικανούς και την σπουδαιότερη ευκαιρία για τους Ευρωπαίους, με ένα πλασέ εξ'επαφής του Σαλπιγγίδη έπειτα από σέντρα του Holebas που απέκρουσε ο Keylor Navas. Το δεύτερο ημίχρονο έφερε ίσως τη μοναδική σωστή επίθεση των Κοσταρικανών που κατέληξε και σε γκολ χάρη σε σουτ του Bryan Ruiz στο 52'. Η αποβολή όμως του Duarte με δεύτερη κίτρινη λίγα λεπτά αργότερα έφερε τα πάνω-κάτω και τους Έλληνες να πιέζουν για την ισοφάριση. Τελικά εκείνη ήρθε με το κλασσικό τους στυλ, στην τελευταία δηλαδή φάση του αγώνα, χάρη σε σουτ εντός περιοχής του Παπασταθόπουλου και με εξουδετερομένο τον Navas. Οι Έλληνες έψαξαν το δεύτερο γκολ στην παράταση, όμως παρά τις πολλές τους ευκαιρίες αυτό δεν ήρθε κι έτσι το ματς οδηγήθηκε στα πέναλτι. Εκεί όπου μια απόκρουση του Keylor Navas σε εκτέλεση του Φάνη Γκέκα έκανε όλη τη διαφορά. Επόμενος αντίπαλος για τον "φονέα των γιγάντων", η Ολλανδία.
Η Γαλλία μπορεί να μην απέδωσε τα αναμενόμενα κόντρα στην Νιγηρία, όμως το χρέος της το έκανε. Με ένα γκολ του Pogba έπειτα από εκτέλεση κόρνερ κι ένα αυτογκόλ του Yoseph Yobo, κατάφερε να καθαρίσει το ματς λίγο πριν οδηγηθεί στην παράταση (79' το πρώτο γκολ, 90'+2 το δεύτερο).
Η Γερμανία από την άλλη, μπορεί να δινόταν ως φαβορί πριν αρχίσει το ματς, αλλά μόνο ως τέτοιο δεν αγωνίστηκε. Με τους Αλγερινούς να κλείνουν καλά τους χώρους και να έχουν σε πολύ καλή μέρα τον τερματοφύλακά τους Rais, η "nacionalmanschaft" δεν μπορούσε να απειλήσει. Από την άλλοι οι Αφρικανοί έπαιζαν πολύ καλά την αντεπίθεση κι έψαχναν να χτυπήσουν στη κόντρα, όμως ο Neuer κάλυπτε όλους τους χώρους, ακόμα κι εκείνους που αδυνατούσαν να καλύψουν οι αμυντικοί του! Τελικά το ματς οδηγήθηκε στην παράταση και η λύση ήρθε από τον πάγκο για την ομάδα του Joachim Low, με τον Schurrle που είχε μπει αλλαγή στο ημίχρονο να κάνει το 1-0 στο 92' και τον Mesut Ozil να συμπληρώνει το 2-0 στο 120'. Οι Αλγερινοι ένα λεπτό αργότερα πέτυχαν το γκολ της τιμής με τον Djabou.
Παρόμοιο σκηνικό και για το επόμενο θεωρητικό φαβορί, καθώς η Αργεντινή του Messi έψαχνε αλλά δεν έβρισκε δίοδο απέναντι στην πολύ καλά οργανομένη άμυνα της Ελβετίας. Η ομάδα του Hitzfeld προσπαθούσε όχι μόνο να προστατέψει τα μετόπισθεν κόντρα στην πολυδιαφημισμένη αντίπαλό της, αλλά και να πιέσει για κάποιο γκολ με τους Shaqiri, Behrami και Xhaka. Υπήρχαν στιγμές που αν κάποιος παρακολουθούσε το ματς θα νόμιζε πως μόνο ο Di Maria και ο Messi παίζουν από την ομάδα του Sabella, καθώς οι υπόλοιποι έμοιαζαν χαμένοι στο πλήθος. Τελικά ήταν ο πρώτος έπειτα από ασίστ του δεύτερου που έδωσε τη λύση λίγο πριν οδηγηθεί το ματς στα πέναλτι (118').
Το Βέλγιο είχε μια παρόμοια εμπειρία κόντρα στις Η.Π.Α. οι οποίες βγήκαν να παίξουν χωρίς να έχουν κάτι να χάσουν. Το ματς είχε τους ρόλους του, δηλαδή το Βέλγιο επιτιθόταν και οι Αμερικάνοι περίμεναν να χτυπήσουν στην κόντρα. Σε παρα πολύ καλή μέρα και ο τερματοφύλακας των Η.Π.Α., Tim Howard ο οποίος κυριολεκτικά έπιανε μέχρι και τα άουτ. Καμιά από τις δύο ομάδες δεν μπόρεσε να σκοράρει στην κανονική διάρκεια του αγώνα κι έτσι μοιραία οδηγήθηκαν στην παράταση. Εκεί που ο De Bruyne σκόραρε στο 93' και ο Lukaku στο 105'. Κι ενώ όλα έδειχναν να έχουν πάρει τη πορεία τους και το Βέλγιο είχε την ησυχία του, ήρθε ο Green στο 107' να βάλει φωτιά στο ματς. Οι Αμερικάνοι έχασαν άλλη μια σημαντική ευκαιρία να ισοφαρίσουν με τον Dempsey λίγο αργότερα, αλλά τελικά έμεινε το 2-1. Μπορεί τελικά η διαφορά να φάνηκε στους παίκτες που ήρθαν από τους δύο πάγκους (Mirallas, Lukaku ήταν καθοριστικοί για το Βέλγιο) όμως οι Η.Π.Α. κέρδισαν πολλά σε θέμα εμπειριών και πρεστίζ στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.
Επόμενα ματς σήμερα 04/07, αρχής γενομένης με το ευρωπαϊκό ντέρμπι Γαλλίας-Γερμανίας. Τα "πάντσερ" έχουν την προϊστορία με το μέρος τους όμως σε αυτό το Μουντιάλ οι "τρικολόρ" παρουσιάζουν μεγαλύτερη σταθερότητα στη απόδοσή τους ως ομάδα με τους Varane, Pogba, Valbouena, Benzema, Giroud και Griezmann να ξεχωρίζουν. Από την άλλη η ομάδα του Low προβληματίζει με τις εως τώρα εμφανίσεις της και πολλοί λένε πως έχει φτάσει μέχρι εκεί που έχει φτάσει χάρη στην ατομική ποιότητα των παικτών της όπως οι Muller, Kroos, Ozil, Schurrle, Khedira, Neuer, Boateng, Schweinsteiger και Lahm. Θα είναι αυτό όμως αρκετό κόντρα σε μια ομάδα όπως η Γαλλία;
Στο άλλο ματς της ημέρς, οι οικοδεσπότες Βραζιλιάνοι αντιμετωπίζουν την θετική εκπληξη εως τώρα της διοργάνωσης, Κολομβία. Οι Κολομβιανοί έχουν δείξει ότι αποτελούν σαφέστατα ανώτερη ομάδα από την Χιλή, κόντρα στην οποία δυσκολεύτηκε αφάνταστα η Βραζιλία. Επίσης, η Κολομβία έφτασε σχετικά εύκολα στα προημιτελικά, εν αντιθέσει με τη "selecao" που έπρεπε να ιδρώσει πολύ περισσότερο. Όμως ακόμα δεν έχουμε δει τους Κολομβιανούς απέναντι σε ομάδα επιπέδου Βραζιλίας σε αυτό το Μουντιάλ. James ή Neymar;
Στο πρώτο από τα αυριανά ματς (05/07) η Αργεντινή κοντράρεται με το Βέλγιο. Δύο ομάδες που συνηθίζουν να κάνουν παιχνίδι και όχι να κάθονται πίσω και να περιμένουν τους αντιπάλους τους. Δύο ευάλωτες άμυνες, δύο εξίσου δυνατές επιθέσεις. Ένας σούπερσταρ από τη μια (Messi), μια ομάδα που στηρίζεται το ίδιο στους 11 που έχει στον αγωνιστικό χώρο, όσο και σε εκείνους που έχει στον πάγκο από την άλλη. Ίσως αυτό να είναι το καλύτερο από τα 4 ματς των προημιτελικών. Και ίσως εδώ δούμε την πρώτη μεγάλη έκπληξη. Ίσως...
Τέλος, στο βραδινό ματς της αυριανής ημέρας, η Ολλανδία αντιμετωπίζει την Κόστα Ρίκα και οτιδήποτε άλλο πέρα από την πρόκριση θα αποτελέσει παγκόσμιο σοκ. Ήδη έχουν καταπλήξει τον κόσμο με τα πεπραγμένα τους οι Κοσταρικανοί, όμως ο Louis Van Gaal είναι παλιά καραβάνα των πάγκων και (λογικά) δεν θα προβληματιστεί έντονα στο να ξεκλειδώσει στην ερμητικά κλειστή άμυνα των κεντροαμερικανών. Εξάλλου το δυνατό σημείο των Ολλανδών είναι η επίθεσή τους. Εαν θέλουν να τους χτυπήσουν οι Κοσταρικανοί θα πρέπει να πιέσουν την αμυντική τους γραμμή, κάτι που έχουν δείξει μέχρι τώρα ότι δεν μπορούν να κάνουν. Για να δούμε...
Φτάνουμε στην τελευταία στροφή και αυτού του Μουντιάλ. Ήδη κάποιες ομάδες έχουν "βαφτιστεί" φαβορί, έχουν βγει οι στιγμές που θα θυμόμαστε αλλά μένουν και κάποιες ακόμα. Έχει άλλο λίγο...
No comments:
Post a Comment