Powered By Blogger

Monday 14 July 2014

Μουντιάλ '14: Τελικός



  Σ'ένα κατάμεστο "Maracana" διεξήχθη προ ολίγων ωρών ο τελικός του 20ού Παγκοσμίου Κυπέλλου ανάμεσα στη Γερμανία και την Αργεντινή. Ήταν η τρίτη φορά που κοντράρονταν σε τελικό τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα των δύο χωρών. Η Αργεντινή είχε και την παράδοση με το μέρος της καθώς ουδέποτε είχε καταφέρει Ευρωπαϊκή ομάδα να πανηγυρίσει το βαρύτιμο τρόπαιο εκτός Ευρώπης. Ωστόσο την τελευταία φορά που είχαν τεθεί αντιμέτωπες σε επίσημο αγώνα οι δύο ομάδες (Μουντιάλ 2010) η Γερμανία είχε επικρατήσει με 4-0.
   Η κάθε ομάδα είχε τα δυνατά και τρωτά σημεία της. Από τη μια τα "πάντσερ" λειτουργούσαν σε όλα τους τα παιχνίδια με βάση το σύνολο, έπαιζαν ομαδικά με την μπάλα κάτω και γρήγορες πάσες προς την επίθεση. Ωστόσο η αμυντική τους γραμμή είχε δείξει αργές επιστροφές και αν δεν ήταν ο κορυφαίος Neuer είναι σίγουρο ότι θα είχαν δεχθεί πολύ περισσότερα γκολ και ίσως να μην ήταν στη θέση που βρίσκονται. Στην αντίπερα όχθη, η "albiceleste" είχε δείξει τρομερή αμυντική προσήλωση, μην αφήνωντας την εστία του γκολκίπερ Romero να παραβιαστεί στα τελευταία 3 παιχνίδια. Από την άλλη έδειχναν να βασίζουν όλη την επιθετική τους δημιουργία στα πόδια του Lionel Messi και να δυσκολεύονται να εκδηλώνουν σωστές επιθέσεις.
   Η ώρα του τελικού ήρθε και οι συνθέσεις των προπονητών των δύο ομάδων έγιναν γνωστές. Ο προπονητής της "Nationalmannschaft", Joachim Loew θα χρησιμοποιούσε τους εξής: Neuer, Lahm, Hummels, Boateng, Howedes, Kramer, Schweinsteiger, Mueller, Kroos, Oezil, Klose. Από την άλλη ο εκλέκτορας της εθνικής Αργεντινής, Carlos Sabella επέλεξε τους εξής: Romero, Zabaleta, Garay, Demichelis, Rojo, Biglia, Mascherano, Enzo Perez, Lavezzi, Messi, Higuain. Το πρόβλημα της τελευταίας στιγμής εμφανίστηκε για τη Γερμανία όταν ο Sami Khedira τραυματίστηκε στο ζέσταμα, με αποτέλεσμα ο Loew να τον αντικαταστήσει με τον Kramer, έναν παίκτη που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε παίξει λεπτό στο Μουντιάλ!
   Τα ψέματα τελείωσαν, ο αγώνας άρχισε και μαζί σιγά-σιγά άρχισαν να φαίνονται και οι ρόλοι που θα έπαιρναν οι δύο ομάδες στον αγωνιστικό χώρο. Οι Αργεντίνοι μπορεί να μπήκαν πιο ορεξάτοι στον αγωνιστικό χώρο, όμως σε καμία περίπτωση δεν έδειχναν διάθεση να κρατήσουν την μπάλα. Αντίθετα, παραχώρησαν την κατοχή στα "πάντσερ", κρατούσαν γερά τη σκυλίσια άμυνά τους (με πρωτεργάτη τον Mascherano) και περίμεναν να τους δοθεί κάποια χρυσή ευκαιρία στην αντεπίθεση. Το πλάνο ως ένα βαθμό πέτυχε καθώς δημιούργησαν φάσεις (ένα γκολ με τον Higuain που ορθώς ακυρώθηκε ως οφσάιντ και άλλη μια ευκαιρία σε τετ-α-τετ και πάλι του Higuain με τον Neuer έπειτα από λανθασμένη κεφαλία-γύρισμα του Kroos), ωστόσο η άμυνά τους δεν βαστούσε και τόσο καλά. Οι Γερμανοί περνούσαν επικίνδυνες σέντρες με τον Lahm και τον Oezil και κάθετες μπαλιές με τον Schweinsteiger. Το αποκορύφωμα ήταν το δοκάρι του Howedes σε κεφαλιά έπειτα από εκτέλεση κόρνερ του Mueller. Τα προβλήματα ωστόσο για την "Nationalmannschaft" δεν έλεγαν να τελειώσουν καθώς ο Kramer, ο παίκτης που τελευταία στιγμή κλήθηκε να αντικαταστήσει τον Khedira, τραυματίστηκε και αυτός στο 31' και αντικαταστάθηκε από τον Schuerrle. Η Αργεντινή έδειχνε πάντα επικίνδυνη στην αντεπίθεση, με πιο κινητικούς τους Higuain και Lavezzi.


   Ωστόσο ο Sabella κάτι άλλο θα είδε καθώς με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου απέσυρε τον Lavezzi για να περάσει στην θέση του τον Kun Aguero, με αποτέλεσμα η "albiceleste" να χάσει μεγάλο μέρος της επιθετικής της δημιουργίας. Έτσι, έμειναν να τα περιμένουν όλα από τον Messi, ο οποίος στη μεγαλύτερη εώς τώρα πρόκληση της καρίερας του ήταν ωσεί παρόν. Φάσεις μεγάλες δεν έγιναν, καθώς από τη μία οι Γερμανοί πάλευαν να βρουν το κλειδί για να ξεκλειδώσουν την καλά κλεισμένη άμυνα των Αργεντίνων και από την άλλη οι τυπικά φιλοξενούμενοι έψαχναν την χρυσή αντεπίθεση. Το πιο επεισοδιακό που είχαμε ήταν μια σύγκρουση του Neuer με τον Higuain. Έτσι το παιχνίδι πήγε στην παράταση.
   Εκεί λόγω της κούρασης έγιναν περισσότερες ευκαιρίες και η άμυνα της Αργεντινής μοιραία άρχισε να εμφανίζει κενά. Παρ'όλα αυτά η μεγαλύτερη ευκαιρία άνηκε κόντρα στο ρυθμό του αγώνα και πάλι στους λατίνους, όταν ο Rojo έβγαλε μια σέντρα από αριστερά την οποία φαινομενικά ήλεγχε ο Hummels αλλά η μπάλα πέρασε προς τον Palacios (είχε περάσει αλλαγή στη θέση του Higuain), ο οποίος κοντρόλαρε ανοιχτά και πέρασε την μπάλα πάνω από τον Neuer που έκανε την έξοδο, αλλά δεν πρόλαβε την μπάλα που πήγε άουτ. Στο 117', κι ενώ όλα έδειχναν ότι οι δύο ομάδες θα έλυναν τις διαφορές τους με την διαδικασία των πέναλτι, ήρθε η λύτρωση. Ο Schuerrle έβγαλε ψηλή μπαλιά από αριστερά προς τον Goetze (Κι αυτός είχε μπει αλλαγή αντί του Klose), ο οποίος από το ύψος της μικρής περιοχής έκανε κοντρόλ με το στήθος και σούταρε πριν η μπάλα αναπηδήσει στο έδαφος, νικώντας τον Romero και γράφωντας το 1-0 μέσα σε αποθέωση. Προσπάθησαν οι Αργεντίνοι με τον Messi να ισοφαρίσουν όμως ήταν πολύ αργά... Το Παγκόσμιο Κύπελλο πήγε στην Γερμανία!
   Ο επίλογος του αγώνα αφήνει γλυκόπικρη γεύση καθώς πολύς κόσμος περίμενε πολλά περισσότερα από τον Messi και στο τέλος είδε έναν άνθρωπο που όχι μόνο δεν ηγήθηκε του επιθετικού παιχνιδιού αλλά δεν συμμετείχε ούτε στο αμυντικό κομμάτι του παιχνιδιού της ομάδας του, με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι οι υπόλοιποι παίζουν με 10. Ωστόσο η δικαιοσύνη του ποδοσφαίρου αποδόθηκε, καθώς πέρα από διάφορες σπουδαίες μονάδες που υπάρχουν (Cristiano Ronaldo, Messi, Pirlo, Neymar), η Γερμανία απέδειξε για μια ακόμα φορά (όπως και η Ισπανία πριν από αυτήν) ότι τα χρόνια έχουν περάσει και πλέον μόνο το καλύτερο σύνολο κάνει τη διαφορά!
   Όσο για το ίδιο το Μουντιάλ; Πέρα από την εκπρόσωπο της διοργανώτριας χώρας (η οποία διασύρθηκε και στον μικρό τελικό από την Ολλανδία με 0-3) που ήταν η αρνητική έκπληξη, όλα τα υπόλοιπα αξίζει να τα θυμάται κανείς! Από την πορεία της δικής μας εθνικής, που αφήνει πολλές υποσχέσεις για το μέλλον, στις πολλές ανατροπές, τα πολλά και όμορφα γκολ (171 τον αριθμό, τα περισσότερα σε Μουντιάλ μαζί με εκείνο της Γαλλίας το '98), τα ωραία γήπεδα, τις εξωτικές τοποθεσίες και τον κόσμο στις κερκίδες να το γιορτάζει. Άλλωστε το ποδοσφαιρο είναι πάνω απ'όλα γιορτή!
   Αντίο λοιπόν Βραζιλία κι ευχαριστούμε για τις αναμνήσεις! Ραντεβού το 2018 στην Ρωσία!!!    

 

No comments:

Post a Comment