Powered By Blogger

Thursday 18 February 2016

Τσάμπιονς Λιγκ: Φάση των 16: AS Roma-Real Madrid 0-2

   Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η αναμέτρηση μεταξύ της Roma και της Real Madrid. Ένα αμφίρροπο παιχνίδι με δυνατές συγκινήσεις και στις δύο εστίες που κρίθηκε στα καλύτερα τελειώματα των φάσεων από τους Μαδριλένους. Το "Olimpico" της Ρώμης είχε την τύχη να φιλοξενήσει ένα από τα σπουδαιότερα ζευγάρια της φάσης των 16.
   Οι δύο προπονητές έκαναν απόψε την πρώτη τους εμφάνιση ως προπονητές των δύο ομάδων, καθώς στην μεν Roma, ο Luciano Spalletti είχε κληθεί να αντικαταστήσει τον απωληθέντα Rudi Garcia στις αρχές του Γενάρη, ενώ παρόμοια ήταν η κατάσταση και για τη "βασίλισσα", με τον Rafa Benitez να θεωρείται υπεύθυνος της κακής παρουσίας της ομάδας στην Primera Division και να δίνει τη θέση του στην πρώην μεγάλη δόξα Zinedine Zidane. Ο Spalletti παρέταξε την ομάδα με ενισχυμένο το κέντρο και δίνοντας μεγάλη βάση στην τακτική, ούτως ώστε να μην δίνονται πολλοί χώροι στους γρήγορους παίκτες των Μαδριλένων οι οποίοι δεν χρειάζονται και πολύ για να κάνουν τη ζημιά. Η Roma παρατάχθηκε με τους: Szczezny, Florenzi, Manolas, Rudigger, Digne, Pjanic, Nainggolan, Vainqueur, Perotti, Salah, El Sharaawy. Από την άλλη ο "Zizou" δεν παρέκκλινε και πολύ από το συνηθισμένο σχήμα της Ρεαλ, κι απλώς πέρασε τον Isco στη θέση του τραυματία Gareth Bale. Η σύνθεση της Real: Ceylor Navas, Marcelo, Sergio Ramos, Varane, Carvajal, Modric, Isco, James Rodrigues, Kroos, Benzema, Cristiano Ronaldo.
   Το παιχνίδι ξεκίνησε όπως αναμενόταν με τη "βασίλισσα" να διατηρεί τον έλεγχο της μπάλας αλλά να μην απειλεί ιδιαίτερα. Όπως αναφέρθηκε και πριν, ο Spalletti έδωσε μεγάλη βάση στην τακτική και οι παίκτες των Ρωμαίων δεν έδιναν χώρους ώστε να κάνουν οι Modric, Kroos, James και Ronaldo τις πάσες τους, ενώ όσο περνούσε η ώρα η πίεση της Roma ανέβαινε όλο και πιο ψηλά με κύριους εκφραστές τους Perotti, Florenzi, Nainggolan και Salah. Όποτε κατάφερναν να περάσουν την μπάλα στην άμυνα των giallorossi, έπεφταν επάνω σε έναν καταπληκτικό Κώστα Μανωλά. Η πρώτη φορά που οι Μαδριλένοι φάνηκαν πραγματικά απειλητικοί ήταν με ένα σουτ από τον Marcelo από το ύψος της περιοχής το οποίο δεν έφτασε ο Szczezny αλλά πέρασε ξυστά άουτ από το αριστερό δοκάρι. Από'κει και πέρα, οι Ρωμαίοι απειλούσαν κυρίως με αντεπιθέσεις και κύριο εκφραστή τον Salah, αλλά πότε ένα λάθος κοντρόλ, πότε μία καθυστέρηση, στερούσαν από τη Roma μια τελική προσπάθεια. Πέρα από μία προσπάθεια με τον El Shaarawy δεν υπήρχε κάτι άλλο στο πρώτο ημίχρονο.


   Φαινόταν ότι το ματς θα κρινόταν από τη μία ενέργεια που θα ξεκλείδωνε κάποια από τις δύο άμυνες, καθώς και το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε όπως ακριβώς τελείωσε το πρώτο. Από τη μία η Real έψαχνε με τον Ronaldo ή τον James να βρει κενούς χώρους κι από την άλλη η Roma με την ταχύτητα του Salah διαρκώς δημιουργούσε ιδανικές συνθήκες για κάποια ευκαιρία αλλά έφτανε μέχρι την πηγή χωρίς να πιεί νερό. Την λύση τελικά έδωσε ο... συνήθης ύποπτος Cristiano Ronaldo που στο 57' σε μία κούρσα του από αριστερά, "χόρεψε" τον Florenzi κι έστειλε τη μπάλα με ψηλοκρεμαστό σουτ να αναπαυθεί στην απέναντί γωνία του Szczezny, με τον Πολωνό κίπερ να πέφτει αλλά να μην μπορεί να κάνει κάτι για να αποσοβήσει το μοιραίο. Αυτό ανάγκασε τους Ρωμαίους να ανεβάσουν παίκτες προκειμένου να κυνηγήσουν την ισοφάριση και να λύσουν την πίεση στους μέσους της Real, με αποτέλεσμα η "βασίλισσα" να βγάλει περισσότερες ευκαιρίες, όπως στο 60' και στο 61' με τους Ronaldo και Benzema αντίστοιχα. Ο Spalletti πέρασε στο παιχνίδι τον Dzeko στη θέση του El Shaarawy προκειμένου να αναζητήσει το γκολ, ωστόσο πέρα από κάποιες ευκαιρίες (μία με τον Salah και μία με το δυνατό σουτ του Vainqueur έξω από την περιοχή που πέρασε ελάχιστα άουτ), η Roma δεν απείλησε ιδιαιτέρως. Αντίθετα, ο Zidane είχε μεγαλύτερη επιτυχία στις αλλαγές του, με τον Kovacic να βοηθάει στη διατήρηση του ελέγχου της μπάλας στη μεσαία γραμμή και τον Jese να βοηθάει στην πίεση μπροστά. Ο Dzeko έχασε μία ακόμη ευκαιρία καθώς το πόδι του κόντραρε πάνω σε εκείνο του Varane πριν προλάβει να πλασάρει μέσα από την μικρή περιοχή τον Navas και λίγο αργότερα, στο 86', ήρθε ο Jese να δώσει τέλος στην τυπική διαδικασία. Μπαίνοντας ανενόχλητος κι αμαρκάριστος στη μεγάλη περιοχή, έπιασε το πλασέ το οποίο κατέληξε στην εστία του ανήμπορου να αντιδράσει Szczezny. Κάπου εκεί τελείωσε και το παιχνίδι παρά την προσπάθεια των Totti και De Rossi να ξυπνήσουν τους συμπαίκτες τους, καθώς δεν απέμενε χρόνος αντίδρασης πλέον στη Roma. Πολλά παράπονα από τη διαιτησία έχουν οι Ρωμαίοι που ζήτησαν πέναλτι σε μαρκάρισμα του Carvajal στον Florenzi.
   Και κάπως έτσι η "βασίλισσα" μετέτρεψε τον επαναληπτικό του "Santiago Bernabeu" σε τυπική διαδικασία. Την άλλη εβδομάδα η κορυφαία συνάντηση της φάσης των 16, Juventus-Bayern!


No comments:

Post a Comment